Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čistky v zdravotníctve pokračujú: Riaditeľ záchrannej služby skončil

Boris Moťovský (vpravo)
Boris Moťovský (vpravo) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf štátnej bratislavskej záchranky Boris Moťovský skončil vo funkcii. Z postu riaditeľa Záchrannej zdravotnej služby Bratislava odišiel na vlastnú žiadosť.

"Pracovný pomer MUDr. Borisa Moťovského sa skončil 21. marca 2016," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová. Moťovský viedol bratislavskú záchranku, ktorá má desiatky staníc vo viacerých krajoch, za prvej aj druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Naposledy bol na jej čele od apríla 2012. Do funkcie ho nominovala exministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

Jej rozhodnutie sa vtedy nepáčilo jej predchodcovi Ivanovi Uhliarikovi (KDH). Dôvodom bol niekoľkomiliónový tender na nákup 140 sanitiek v roku 2009. Prvú súťaž Úrad pre verejné obstarávanie zrušil, mala byť ušitá na mieru jednému uchádzačovi, pripomienky mal aj k druhej. Moťovský pochybenia odmietal.

Kým za prvého pôsobenia riešil Moťovský nákup sanitiek, teraz sa venoval ich obnove. Koncom minulého roka podpísal za bratislavskú aj košickú záchranku zmluvu s bratislavskou firmou Sleek Invest za takmer 3,5 milióna eur na opravu 140 sanitiek. Ide o skoro všetky vozidlá oboch štátnych záchraniek. Spomínanú sumu majú splácať dva roky.

Zdravotné poisťovne neznížia nemocniciam platby do septembra tohto roka 

Zdravotné poisťovne neznížia platby zdravotníckym zariadeniam do septembra tohto roka. Dohodli sa na tom dnes ich predstavitelia s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). "Podarilo sa tak odvrátiť problém s financovaním systému zdravotníctva," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Pondelová. Zdravotné poisťovne zároveň potvrdili, že bez dodatočných zdrojov to ďalej ako do septembra už nezvládnu.

Na možné zníženie platieb od mája 2016 upozornili nedávno desiatky malých a stredných nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS). Jej prezident Marián Petko povedal, že pre nedofinancovaný rezort by konkrétne súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP mohli zdravotníckym zariadeniam znížiť platby aj o desať percent, čo je veľa. Ak by sa tak podľa neho stalo, v nemocniciach by mohlo dôjsť k "nepopulárnym krokom".

Dôvera a Union ZP nevedeli ANS ešte minulý týždeň s istotou garantovať výšku doterajších platieb. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) mala ANS už dlhšie dohodnuté cenové podmienky do konca septembra 2016. Podľa Petka chýba v zdravotníctve asi 95 miliónov eur, asi 70 zdravotníckych zariadení, ktoré ANS združuje, z toho potrebuje približne 27 miliónov eur. Od nového roka sa totiž zvýšili mzdy zdravotníkov i minimálna mzda.

Na potrebu dofinancovania rezortu poukázali na stretnutí s ministrom i zdravotné poisťovne. "Našli sme dôležité prieniky v systémových opatreniach, ktorých neodkladné uskutočnenie je nevyhnutné na finančnú stabilizáciu systému poskytovania zdravotnej starostlivosti," konštatoval Drucker. Minister riešil s predstaviteľmi poisťovní i zavedenie systému DRG, hovoril s nimi aj o eHealthe.

Viac o téme: Záchranná službaBratislavaBoris Moťovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu