Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové zistenia v kauze Klinika Kostka: VšZP porušila zákon, obrovské prešľapy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala pri uzatváraní zmluvy s Klinikou Kostka porušiť zákon. Posvietil si na ňu Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý odhalil viacero pochybení. Štátna poisťovňa po vlastnej kontrole prijala nápravné opatrenia, tie sa však úradu nepozdávajú. Uložila mu ďalšie, zároveň jej hrozí pokuta do 165.969 eur. Potvrdila to hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

"Prijaté opatrenia ÚDZS považuje za nedostatočné. Na základe uvedeného ÚDZS uložil VšZP najneskôr do 30 dní povinnosť prijať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov a ich príčin, zodpovedajúce ich závažnosti, a informovať ÚDZS o ich splnení v termíne do 30 pracovných dní po doručení protokolu. ÚDZS začal správne konanie vo veci uloženia sankcie VšZP," povedala Valášiková.

Kontrola ukázala, že VšZP klinike preplácala v rámci špeciálneho kódu výkonu zdravotnej starostlivosti aj akupunktúru či lávové kamene. Tie však nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Úrad tiež poisťovni vyčítal, že nezdôvodnila navýšenie ceny za tento špeciálny výkon. Rovnako aj to, že ho uhrádzala aj napriek tomu, že poskytnutá rehabilitačná starostlivosť nebola indikovaná oprávneným odborným lekárom.

Špeciálny kód dostala Klinika Kostka v roku 2011. ÚDZS poukazuje na to, že odvtedy až do prvého polroka 2015 nevykonala žiadnu kontrolu zameranú na účelnosť, efektívnosť a hospodárnosť vynakladania prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ktorá jej vyplýva zo zákona. "VšZP, napriek vyžiadaniu, nepredložila kontrolnej skupine ÚDZS pilotný projekt, stanovisko odborníka FBLR k návrhu realizovania projektu, ani samotné vyhodnotenie pilotného projektu," poznamenala Valášiková.

Štátna poisťovňa výsledky dohľadu zatiaľ nekomentuje. "Závery dohľadu ÚDZS vo VšZP budú podkladom pre správne konanie vo veci. VšZP sa do právoplatného skončenia správneho konania k tejto veci nebude vyjadrovať," reagovala jej hovorkyňa Petra Balážová. Na zmluvu Kliniky Kostka so štátnou poisťovňou poukázal vo februári poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, vtedy Sieť). Upozornil, že jej majiteľovi Pavlovi Kostkovi sa za druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) začalo dariť. Ten kritiku odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

ÚDZS prešetroval aj ďalšie desiatky zmlúv, medzi nimi aj zmluvy pre tetu bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia. Aj v tomto prípade našiel nedostatky a VšZP hrozí pokuta, informovala televízia Joj. Zmluvu dostal napríklad aj taký poskytovateľ, ktorý nespĺňal podmienky. Firmy Foraiovej tety však podľa ÚDZS zvýhodnené neboli. Spis úrad posunul Národnej kriminálnej agentúre.

Viac o téme: VšZPKlinika Kostka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu