Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká razia v Bruseli: Polícia chytila jedného z najhľadanejších teroristov a k tomu bonus!

Mohamed Abrini Zobraziť galériu (7)
Mohamed Abrini

BRUSEL - Belgická polícia dnes večer spresnila, že k zatknutiu Mohameda Abriniho, Belgičana marockého pôvodu, po ktorom úrady pátrali od vlaňajších teroristických útokov v Paríži, došlo v prevažne imigrantskej bruselskej štvrti Anderlecht. Zadržané boli aj ďalšie dve osoby, jednou z nich Osama Krayem, ktorý pomáhal samovražedným atentátnikom z Bruselu.

Šokujúca správa z Bruselu: Jeden z atentátnikov pracoval v sídle Európskeho parlamentu!

K zatknutiu Abriniho, ktorý bol medzinárodne hľadaný kvôli vlaňajším teroristickým útokom v Paríži, došlo na Monskej ulici vo štvrti Anderlecht. Polícia potvrdila, že počas zásahu boli zatknuté aj ďalšie osoby. Jedným zo zadržaných je Osama Krayem, ktorého spolu Khalidom Bakraouiom videli na stanici metra Pétillon krátko pred tým, ako sa Bakraoui vyhodil do vzduchu o niekoľko zastávok ďalej, na stanici Maelbeek v blízkosti inštitúcií EÚ.

Takto zatkli Abriniho
Zobraziť galériu (7)
Takto zatkli Abriniho  (Zdroj: SITA/AP)

Veľká razia v Bruseli:
Zobraziť galériu (7)

Podľa belgických médií práve Krayem pred útokmi z 22. marca v nákupnom centre City2 kúpil batohy, v ktorých bola použitá výbušnina pri útokoch na letisku Zaventem a na stanici Maelbeek. Krayem sa mal dostať zo Sýrie späť do Európy v septembri 2015, keď sa na gréckom ostrove Leros zaregistroval pod falošným sýrskym pasom na meno Naim Hamed.

 

 

RTBF uviedla, že Abrini je podľa niektorých zdrojov považovaný za záhadného "muža v klobúku", tretieho samovražedného atentátnika z letiska Zaventem, ktorý sa nevyhodil do vzduchu a ktorému sa podarilo pešo odísť z letiska až do štvrte Schaerbeek, kde mestské priemyselné kamery stratili jeho stopu.

Veľká razia v Bruseli:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Veľká razia v Bruseli:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Úrady intenzívne pátrali po Abrinim a Salahovi Abdeslamovi v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra. Stopy Abriniho DNA zaistili v byte na ulici Max Roos v Schaerbeeku. Ide o ten istý byt, v ktorom boli podľa polície zhotovené bombové nálože a odkiaľ ráno 22. marca odišli samovražední atentátnici na svoju poslednú "misiu".

Podiel Abriniho na parížskych útokoch, pri ktorých džihádisti zabili 130 ľudí, je stále nejasný. Jeho príbuzní však tvrdia, že v čase útokov bol v Bruseli.

Abriniho mladší brat v roku 2014 zahynul v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine vedenej Abdelhamidom Abaaoudom. Ten bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a zahynul pri následnom policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Najhľadanejší terorista sveta sa premával po strednej Európe: MAPA Tu ste ho mohli stretnúť!

Abrini bol tiež od detstva v bruselskej štvrti Molenbeek kamarátom kľúčového podozrivého z Paríža Salaha Abdeslama, ktorého nedávno zatkli. Pri benzínovej pumpe si ešte vlani na jeseň podľa vyšetrovateľov Abrini spoločne s Belgičanom Abdeslamom kupovali pitie.

Viac o téme: Mohamed Abrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu