Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učitelia sú stále nahnevaní, ich požiadavky vraj neboli splnené: Chystajú protestný pochod

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nespokojní učitelia opäť plánujú vyjsť do ulíc. Tentoraz protestným pochodom chcú upozorniť na zlú situáciu v školstve. Podujatie sa uskutoční v utorok 5. apríla v Bratislave. Pochod organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU).

"Naše požiadavky neboli doteraz splnené, preto treba kompetentným pripomenúť, že štrajková pohotovosť trvá a sme stále nahnevaní," uvádzajú organizátori. Účastníci pochodu sa plánujú stretnúť o 16.00 h pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Následne sa chcú presunúť k budove ministerstva školstva na Stromovej ulici.

Časť učiteľov v regionálnom školstve vstúpila do štrajku 25. januára, ktorý prerušila 15. februára. Následne po nich vstúpila do štrajku časť vysokoškolských pedagógov, ktorí štrajk prerušili začiatkom marca. Nespokojní učitelia sú tak v štrajkovej pohotovosti.

Pedagógovia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Zástupcov ISU spolu s ďalšími zástupcami školského prostredia už v stredu 30. marca prijal nový minister školstva Peter Plavčan. Témou stretnutia bola tvorba programového vyhlásenia novej vlády.

Viac o téme: ProtestŠkolstvoUčiteľISU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu