Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príbehy žien, ktoré porodili v koncentračnom tábore: Slovenka uchránila svoje dieťa pred smrťou

Eva Clarková
Eva Clarková (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Britská spisovateľka Wendy Holdenová v Knižnici Václava Havla predstavila svoju knihu o troch mladých matkách, ktoré porodili deti v koncentračnom tábore. Spoločne s autorkou prišli do Prahy zo zahraničia aj potomkovia hlavných hrdiniek - Eva, Mark a Hana, ktorí majú teraz 71 rokov. Holdenová uviedla, že pri písaní knihy "Narodili sa, aby prežili" jej popri samotných detí pomohlo aj pražské Židovské múzeum.

Strašidelný príbeh o dieťati narodenom v koncentračnom tábore: Anka z Prahy prežila neuveriteľné hrôzy!

Holdenová pred tromi rokmi vypátrala Evu Clarkovú, ktorá v Británii zhodou náhod žila len hodinu cesty od nej. Zistila, že Eva sa narodila v koncentračnom tábore Češke Anke. Postupne sa spisovateľka zoznámila ešte s ďalšími "deťmi" Hanou Lomovou-Moran a Markom Olskym, ktorí s Evou zdieľali rovnaký osud. Ich matky Priska a Rachel boli zo Slovenska a Poľska. Spisovateľka potom pri svojom bádaní navštívila okrem iného Terezín, Osvienčim, ​​Mauthausen, kde sa ženy s novorodencami dočkali konca vojny, aj miesta, kde sú ženy pochované: český Dřevíkov, Bratislavu a Nashville.

Eva česky spomínala na to, že jej matka pochádzala z Třebechovice pod Orebem a ako prvá z rodiny išla študovať na univerzitu. Študentkou práv však nakoniec mohla byť kvôli príchodu Nemcov len rok. Hana výbornou slovenčinou dodala, že jej matka bola učiteľka, ktorá pred vojnou aktívne športovala a viedla bohatý spoločenský život. Mark uviedol, že sčítaný dedko jeho matku paradoxne viedol k láske k nemeckej literatúre a kultúre.

Všetky tri mladé ženy otehotneli so svojimi manželmi, ktorí holokaust neprežili. V koncentračných táboroch svoj stav tajili, a to aj pred príbuznými. Umožnilo im to jednak voľné erárne oblečenie, jednak to, že vzhľadom na podvýživu vážili aj v poslednom štádiu tehotenstva približne 35 kilogramov. Prešli Osvienčim a ku koncu vojny sa všetky tri stretli v pracovnom tábore Freiberg. Na ceste vlakom do Mauthausenu im pomohli obyvatelia Hornej Brezy, ktoré vyčerpaným a premrznutým väzňom priniesli vodu a jedlo. Deti sa narodili pri transporte len niekoľko dní po sebe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu