Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oslobodenie tábora Majdanek: Pred 75 rokmi odhalili jeden z najodpornejších nacistických zločinov

Majdanek Zobraziť galériu (3)
Majdanek (Zdroj: TASR/AP)

LUBLIN - Vyhladzovací a koncentračný tábor Majdanek, ktorý koncom roka 1941 vybudovali na okraji poľského Lublinu, bol pôvodne určený pre sovietskych vojnových zajatcov, ktorí tiež pracovali a vo veľkom umierali už pri jeho stavbe. Vo februári 1943 sa ale účel tábora zmenil a Majdanek sa stal súčasťou "konečného riešenia židovskej otázky", ako znel v nacistickej terminológii názov pre program vyhladenia Židov, ktorých tu podľa odhadov zahynulo okolo 80-tisíc. Sovietske jednotky Majdanek po rýchlom postupe Červenej armády oslobodili pred 75 rokmi, 22. júla 1944.

Výnimočný zápis do svetovej histórie: Slováci útekom z nacistického pekla zachránili desaťtisíce životov

Majdanek, ktorého bránami prešlo podľa historikov vyše 300-tisíc väzňov, väčšinou Židov a Poliakov, bol jedným z miest, kde nacisti používali na masové vraždenie Cyklón B. Len plynové komory ale niekedy na dokončenie ich neľudských plánov nestačili.

Oslobodenie tábora Majdanek: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na jeseň 1943 pri najväčšom Nemcami organizovanom masakru Židov počas druhej svetovej vojny prišli k slovu strelné zbrane. Od rána do neskorého popoludnia 3. novembra 1943 zahynulo v Majdanku a blízkych táboroch Trawniki a Poniatowa približne 43-tisíc židovských väzňov, ktorých postrieľali členovia SS a ich miestni pomáhači.

Oslobodenie tábora Majdanek: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako vyhladzovací tábor fungoval Majdanek až do leta 1944, kedy sa k nemu začal približovať front. Nacisti sa pokúšali zakryť svoje zločiny, ale tábor sa im nepodarilo zničiť. Keď do neho vstúpili sovietski vojaci, stála väčšina zariadení na svojom mieste - a stojí doteraz, na pamiatku obetí tunajšieho vraždenia.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaNacistiMajdanekLublinVyhladzovací tubor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu