Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Internetom sa šíri výzva na záchranu lesa: Stopy po bezcitnosti sú vidieť všade

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Cyklistom a milovníkom prírody pri pohľade na zničené slovenské lesy puká srdce. Dlhodobo prehliadaný problém vytočil nielen Ivanu natoľko, že na sociálnej sieti zverejnila výzvu na záchranu lesa.

„Tiež sa vám nepáči hospodárenie v lese, do ktorého chodíte? Ťahanie dreva potokmi? Neoznačené a vyťažené stromy? Neociachované drevo na skladoch? Pošlite podnet na príslušný lesný úrad a bude vykonaný štátny dozor, ktorý skontroluje dodržiavanie lesného zákona,“ upozornila na rozryté lesné chodníky a neohľaduplné lesné hospodárenie Ivana a pridala aj odkaz na výzvu na oznámenie, prostredníctvom ktorého môžu ľudia upozorniť na protiprávne konanie lesný úrad.

Vtipné FOTO s EXTRASUPER sviňami: Varovanie pre turistov, z ktorého sa dvíha žalúdok

Internetom sa šíri výzva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto)

Ako nám potvrdila Ivana, „autorom výzvy je Lesoochranárske zoskupenie VLK.“ Ivanu a jej známych už dlhé roky hnevá napríklad blato na cyklotrasách v bratislavskom lesoparku. Ako spomína, snaha o záchranu lesa sa začala zhliadnutím príspevku na Facebooku Juraja Lukáča, aktivistu, ochranára prírody a zriaďovateľa prvej súkromnej rezervácie v Európe. „Pohľad na fotku mi pripomenul dlhoročný pretrvávajúci problém v bratislavskom lesoparku, kde cyklocesty a turistické chodníky často vyzerajú podobne. Ťažké stroje pri ťažbe dreva veľakrát zanechávajú chodníky v katastrofálnom stave. Cyklistov, turistov a asi žiadneho návštevníka lesa to neteší. Vždy ma zamrzel a zároveň rozhneval pohľad na tie zdevastované, rozbahnené cesty,“ vysvetľuje Ivana, ktorá časom menila trasy, ale lesníci menili miesto ťažby dreva tiež.

Príspevok Juraja Lukáča, ktorý upozornil na lesný problém.
Zobraziť galériu (4)
Príspevok Juraja Lukáča, ktorý upozornil na lesný problém.

Roky plynú a nielen Ivanu mrzí, ako jej les ubúda pred očami a problém s rozbitými cyklotrasami a turistickými chodníkmi nikto príliš nerieši. „Otázku ťažby dreva v Malých Karpatoch, ale tiež v bratislavskom lesoparku už dlhšie riešia aj vyššie orgány, no zmenu nie je vidieť,“ hovorí Ivana, ktorá by chcela našej prírode pomôcť a predchádzať devastácii lesných ciest. Preto výzvu posunula ďalej.

Internetom sa šíri výzva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Parťák na turistiku do hôr)

Viac o téme: LesVýrubCyklotrasyLesné hospodárenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu