Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po rekordne teplom dni prichádza zmena počasia: Z Česka k nám smeruje studený front

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Naši západní susedia sa pasujú s poriadnou nádielkou snehu. Aj v Česku včera zaznamenali rekordne teplé počasie, no to sa len o niekoľko hodín stalo minulosťou. Do krajiny sa vrátilo chladné počasie a poriadne tam nasnežilo, teraz hrozí poľadovica.

Česko po včerajšom rekordne teplom februárovom dni zasypal sneh. Denné teploty, ale opäť vystúpili nad nulu a čerstvo napadnutý sneh sa topí. V krajine preto platí výstraha pre poľadovicou, ktorú meteorológovia predpovedajú už večer a v noci. 

Včera lámali namerané teploty rekordy a dnes je situácia úplne iná. Najvyššia teplotu 18,3 stupňa Celzia namerali Česi v meteorologických staniciach v Lednici a Dyjákoviciach. Osemdesiat rokov starý teplotný rekord v Českých Budějoviciach padol s nameranou hodnotou 17 stupňov Celzia.

Zatiaľ u západných susedov neplatí výstraha pred povodňami, to sa ale môže topiacim sa snehom rýchlo zmeniť. "Najbližšie obdobie bude zrážkovo nadpriemerné a ešte nie je koniec zimy. Najhoršie situácie nastávajú na konci zimy, kedy sneh napadne aj v nížinách a náhle sa oteplí, začne výdatne pršať a sneh sa roztopí naraz," uviedla pre tn.cz meteorologička spoločnosti Meteopress Dagmar Honsová. Presne sa jej podarilo predpovedať dnešnú situáciu, ktorá v Česku nastala.

Smeruje k nám studený front

Podobná situácia nie je vylúčená ani u nás. Na Slovensku včera tiež padli rekordné teploty. V Bratislave na letisku bolo 20,3 stupňov Celzia, nové maximá teploty pre mesiac február namerali aj v Kuchyni 19,2 stupňov Celzia, Bratislave, Mlynskej doline 19,9 stupňov Celzia, Bratislave, Kolibe 19,1 stupňov Celzia, ale aj na staniciach, ako sú Podolínec 17,6 stupňov Celzia a Spišské Vlachy 18,4 stupňov Celzia. Naši meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú, že od západu k nám postupuje cez Poľsko a Moravu zvlnený studený front, ktorý už ovplyvňuje počasie aj u nás.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu