Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konečná podoba legendárnej Cvernovky? FOTO projektu, ktorý má Bratislavčanom zatvoriť ústa

Budovy Cvernovky Zobraziť galériu (9)
Budovy Cvernovky (Zdroj: Ružinov.sk)

BRATISLAVA – Cvernovka. Miesto, ktoré dnes Bratislavčania poznajú len ako bývalú fabriku, vyhorenú budovu a priestor pre masové akcie, bolo kedysi ceneným príkladom urbanizmu konca 19. storočia. Dlhé roky sa vedú diskusie o tom, ako by sa mal areál zrekonštruovať, niektoré časti Cvernovky sú totiž v havarijnom stave. Vyzerá to tak, že mestská časť Ružinov má definitívnu odpoveď.

Ružinov predstavil začiatkom tohto mesiaca koncept, ktorého spracovateľom je architekt Pater Žalman. Jeho návrh zohľadňuje fakt, že časť komplexu Cvernovky je chránenou národnou kultúrnou pamiatkou. Odborníci sú však vo vyjadreniach obozretní, každý vlastník tohto komplexu totiž prišiel s vlastným návrhom, no budovy nezačal rekonštruovať nikto.

Takto vyzerá areál teraz
Zobraziť galériu (9)
Takto vyzerá areál teraz  (Zdroj: Ružinov.sk)

Takto bude vyzerať po rekonštrukcii
Zobraziť galériu (9)
Takto bude vyzerať po rekonštrukcii  (Zdroj: Ružinov.sk)

Žalman pripravil rovno dva podobné návrhy, oba rátajú s tým, že blok bude využívaný na administratívne účely a bude polyfunkčným objektom, v ktorom by mohlo žiť okolo 700 rodín. Dôležitá bola pre neho aj okolitá zeleň, všetko však musí ostať v duchu urbanizácie. Historické budovy budú upravené presne podľa toho, ako si povedia pamiatkari.

Súčasný stav z okolitých ulíc
Zobraziť galériu (9)
Súčasný stav z okolitých ulíc  (Zdroj: Ružinov.sk)

Mestská časť Ružinov chce dosiahnuť spokojnosť na všetkých frontoch: „Návrh zadania bude verejne prerokovaný s orgánmi územného plánovania, s dotknutými orgánmi štátnej správy, samosprávy, so správcami verejného dopravného a verejného technického vybavenia, s dotknutými fyzickými a právnickými osobami.“

Rôzne časti objektu Cvernovka v aktuálnom stave
Zobraziť galériu (9)
Rôzne časti objektu Cvernovka v aktuálnom stave  (Zdroj: Ružinov.sk)

O akom pozemku vlastne hovoríme? „Riešené územie o výmere 5,926 hektárov sa nachádza v širšom centre mesta, a to východne od centra Hranica riešeného územia Územným plánom zóny Cvernovka v mestskej časti Bratislava – Ružinov je vymedzená zo severu Páričkovou ulicou, Dulovým námestím, z východu Košickou ulicou, z juhu ul. Mlynské Nivy a zo západu Svätoplukovou ulicou,“ píše sa v návrhu zverejnenom na stránke mestskej časti.

Konečná podoba legendárnej Cvernovky?
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Ružinov.sk)

Konečná podoba legendárnej Cvernovky?
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Ružinov.sk)

V prebudovanej Cvernovke sa bude klásť dôraz na administratívne, kultúrne, cirkevné a ubytovacie zariadenia, ďalej zariadenia cestovného ruchu, verejného stravovania, obchodu a služieb, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ale aj zariadenia školstva, vedy a výskumu. Areál by mohli dopĺňať aj integrované zariadenia občianskej vybavenosti, priestor pre voľný čas či multifunkčné zariadenia.

Plán novej Cvernovky
Zobraziť galériu (9)
Plán novej Cvernovky  (Zdroj: Ružinov.sk)

Odborníci varujú, že Cvernovka musí byť vnímaná ako komplex, a to z hľadiska urbanistickej, stavebnej aj historickej kvality. Najvzácnejšie budovy, okrem pamiatkovo chránenej výrobnej budovy, boli v developerskom ošiali 90.-tych rokov asanované a obal, budovy výrobné aj nevýrobné po obvode riešeného územia, ostali,“ píše Žalman. Sú to všetko stavby so železobetónovým skeletom, variabilné a v tomto období vhodné aj na premenu. Uvidí sa, do akej miery sa nový koncept podarí. Pripomienkovať sa dá do konca februára.

Vizualizácia projektu
Zobraziť galériu (9)
Vizualizácia projektu  (Zdroj: Ružinov.sk)

Viac o téme: RekonštrukciaVizualizáciaPrestavbaCvernovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu