Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chrípková epidémia zaútočila v plnej sile: Zasiahla celé Slovensko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NITRA – Počet chrípkových ochorení v Nitrianskom kraji neustále rastie. Pre vysokú chorobnosť bolo v priebehu tohto týždňa zatvorených šesť základných škôl a päť škôlok v okresoch Nitra, Nové Zámky, Levice a Šaľa.

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, celkovo bolo v šiestom kalendárnom týždni hlásených 11.343 akútnych respiračných ochorení, z tohto počtu šlo o chrípku v 1830 prípadoch. “Oproti minulému kalendárnemu týždňu to predstavuje nárast chrípky a chrípke podobných ochorení o 29,6 percenta,” uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo v skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 214 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 49,5 percenta zápalov prínosových dutín, 19,6 percenta zápalov pľúc a 30,8 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 77 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých. 

Chrípka v Trnavskom kraji zatvorila už pätnásť škôl

V Trnavskom kraji zaznamenali v tomto týždni 7 153 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 1 114. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to pri respiračných ochoreniach nárast o 16,3 percenta, pri chrípke až o takmer 77 percent. Chrípka sa v Trnavskom kraji v tomto roku prvýkrát dostala na úroveň lokálnych epidémií.

Pre vysoký počet chorých zostalo v kraji zatvorených 15 škôl, z toho 12 materských a tri základné. Najviac, až šesť škôl, museli pre chrípku zatvoriť v okrese Senica. Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia bolo, rovnako ako v minulom týždni, v okrese Skalica. Z hľadiska veku ich bolo najviac v skupine detí do päť rokov. Najvyšší nárast počtu ochorení v porovnaní s minulým týždňom bol vo vekovej skupine od 6 do 19 rokov. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol vo viac ako štyroch percentách hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápaly prínosových dutín. 

Hygienik zatvoril pre chrípku základnú školu

Základnú školu s materskou školou Milana Hodžu na Škarniclovej ulici s vysunutým pracoviskom na Podjavorinskej ulici v Bratislave hygienici zatvorili pre zvýšenú chorobnosť na chrípku a akútne respiračné ochorenia od pondelka 15. februára do stredy 17. februára.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová, toto nariadenie prijali hygienici, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy.

Chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla

V šiestom kalendárnom týždni nahlásili lekári 67 150 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO). Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom tak stúpla o 12,6 percenta. Ako informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, najviac chorých bolo v Prešovskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov.

Komplikovaný priebeh ochorení evidovali u 1 847 osôb, čo predstavuje 2,8 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 072), zápaly stredného ucha (409) a zápaly pľúc (366). 

Lekári v tomto týždni nahlásili 8 594 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 12,8 percenta zo všetkých nahlásených ARO. Oproti minulému týždňu ide o nárast 36,2 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najviac chrípka postihla mladých ľudí vo veku od 15 do 19 rokov. 

Pre chorobu v tomto týždni zatvorili 50 materských škôl (12 v Trnavskom kraji, päť v Nitrianskom kraji, dve v Trenčianskom kraji, štyri v Banskobystrickom kraji, sedem v Žilinskom kraji, 13 v Prešovskom kraji a sedem v Košickom kraji), 42 základných škôl (tri v Trnavskom kraji, šesť v Nitrianskom kraji, dve v Trenčianskom kraji, tri v Banskobystrickom kraji, jednu v Žilinskom kraji, 22 v Prešovskom kraji a päť v Košickom kraji) a sedem stredných škôl (tri v Prešovskom kraji a štyri v Košickom kraji). 

V 6. kalendárnom týždni bol hlásený jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) u 77-ročného muža z Prešovského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny 2015/2016 bolo doteraz nahlásených sedem prípadov.

Viac o téme: Chrípková epidémiaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu