Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šikana a sexuálne obťažovanie na miestach, kde by ste to nečakali: Deti sú tam vystavené riziku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do digitálneho sveta vstupujú deti už v nízkom veku, upozorňujú experti na počítačovú bezpečnosť s tým, že to prináša svoje riziká. Počet rôznych portálov a online komunít, ktoré sú určené deťom, narástol. Presúvajú sa tam tak aj riziká, ktorým boli deti vystavované v bežnom svete, ako je napríklad šikana a sexuálne obťažovanie.

"Vzťah medzi deťmi a digitálnymi zariadeniami sa v posledných rokoch zmenil. Trávia na nich mnoho času, v niektorých prípadoch ide až o závislosť. Smartfóny, tablety alebo počítače používajú v podstate každý deň, čo im umožňuje 'žiť online'," uviedla hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová.

Dozvedieť sa o tom, že dieťa nie je v bezpečí, považuje bezpečnostný výskumník Sebastián Bortnik za najväčšiu výzvu pre rodičov. "Ak je dieťa náhle smutné, zhorší sa mu prospech v škole alebo potrebuje byť častejšie samo, môže byť obeťou niektorej z opísaných situácií," upozornil.

Rodičom môžu pri kontrole detí na internete pomôcť rôzne aplikácie. Tie deťom povoľujú na mobiloch alebo počítačoch vstup len na povolené stránky. "Matky, otcovia a učitelia by však mali podporovať informovanosť o digitálnych hrozbách a taktiež povzbudzovať používanie internetu na dohodnuté účely a s jasnými pravidlami," uzavrel Bortnik.

Viac o téme: ŠikanaSexuálne obťažovanieDigitálny svet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu