Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko ochromí štrajk učiteľov, posledná šanca na dohodu padla: Stovky škôl zatvorených

Učitelia sa s ministrom nedohodli. Zobraziť galériu (3)
Učitelia sa s ministrom nedohodli. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bude štrajk! Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov sa nedohodli na lepších podmienkach s ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Od pondelka budú zavreté stovky škôl a učiť odmietne vyše 10 tisíc učiteľov.

Štrajk učitelia odštartujú v pondelok v Bratislave na Námestí SNP o 11. hodine. V súčasnosti sa plánuje na štrajku zúčastniť vyše 10 tisíc učiteľov. Udalosť sa dá násjť aj na Facebooku, kde Iniciatíva slovenských učiteľov pravidelne informuje o svojich aktivitách. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov však hovorí, že učitelia sa stále môžu registrovať a ich počet môže narastať.

Juraj Draxler a Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (3)
Juraj Draxler a Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Minister školstva Juraj Draxler dnes uviedol, že nevie pracovať s požiadavkami ultimatívneho charakteru, ktoré zverejnila Iniciatíva slovenských učiteľov. Ministerstvo však podľa neho môže do volieb pripraviť technické návrhy riešení tak, aby vyriešili všetky problémy, ktorých sa dotkla aj výzva iniciatívy. "Sme pripravení riešiť kontinuálne vzdelávanie. Tam sme našli zhodu na základných obrysoch, čo treba meniť," povedal Draxler s tým, že do volieb tiež vedia pripraviť konkrétny materiál o tom, ako má vyzerať financovanie škôl či kariérny rast učiteľa. 

"Číslo stále narastá, učitelia sa spájajú, oslovujú ďalších. Veríme, že narastajúci počet zapojených škôl a učiteľov presvedčí aj ďalších nerozhodných," povedal v rozhovore pre Topky líder nespokojných učiteľov Vladimír Crmoman. Učitelia vytvorili interaktívnu mapku, ktorá presne mapuje školy, ktoré sa do štrajku zapoja. Môžete si ju pozrieť na tomto mieste.

Slovensko ochromí štrajk učiteľov,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Učitelia chcú splniť 3 podmienky. Zvýšenie platov o 140 eur v tomto roku a o ďalších 90 eur na budúci rok. Navýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur. Prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov. "Môžem dať garanciu, že ak budem ministrom školstva aj po voľbách, do 100 dní bude pripravený legislatívny návrh zmeny systému kontinuálneho vzdelávania," hovorí Draxler, ktorý opakuje, že nechce, aby sa na niektorej škole prerušil vyučovací proces. Draxler zdôrazňuje, že ministerstvo pripraví tiež formuláciu do programového vyhlásenia vlády. "Potrebujeme jasnú politickú garanciu, že do školstva pôjde viac prostriedkov, viac prostriedkov na platy učiteľov. Potrebujeme politickú garanciu, ktorá bude platiť štyri roky a každý rok sa bude robiť odpočet," povedal Draxler.

Crmoman hovorí, že počas rokovania s ministrom sa nič nezmenilo a situácia je vážna, keďže počet zapojených učiteľov narastá. Iniciatíva tvrdí, že je stále otvorená ďalším rokovaniam, ale keďže ani teraz sa situácia nezmenila, do pondelka sú učitelia pripravení vstúpiť do ostrého neobmedzeného štrajku. Branislav Kočan z iniciatívy tvrdí, že cieľom nie je štrajk. Štrajk je len prostriedok, aby iniciatíva docielila splnenie jej požiadaviek. Nesúhlasí zároveň s tým, že by boli požiadavky ultimátom. Učitelia podľa neho od roku 2011 vyčerpali všetky iné formy, ako vládu upozorniť na to, že do škôl ide málo prostriedkov. 

Učitelia sa stále môžu pridať do štrajku a môže teda narastať aj počet zapojených škôl. O presnom počte zapojených škôl v štrajku teda ešte dnes zástupcovia iniciatívy nevedeli informovať. To, či daná škola bude otvorená, by mala zverejniť na svojej internetovej stránke, prípadne by o tom mali rodičov informovať triedni učitelia ich detí. Iniciatíva zároveň učiteľov pozýva v pondelok 25. januára na demonštráciu o 11:00 na bratislavskom Námestí SNP.

Fico neplní sľuby, kritizuje KDH

Premiér Robert Fico podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana klame o platoch učiteľov, alebo sa necháva klamať ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Fico dnes pre agentúru SITA povedal, že počas jeho vlády došlo k zvýšeniu platov učiteľov o 22 percent. „Učitelia ukazujú svoje výplatné pásky na úrovni 500 – 600 eur,“ oponuje Abrhan, ktorý upozornil, že minister Ficovej vlády Dušan Čaplovič sľúbil učiteľom priemerný plat na úrovni 1 100 eur. „Tento sľub Ficova vláda nenaplnila. Ak sa učitelia dožadujú splnenia tohto sľubu, obviňovať ich z politikárčenia považujem za nehorázne,“ povedal Abrhan pre agentúru SITA. Štatistikou sa podľa neho dokáže prekryť všetko, ale nie nespokojnosť v radoch učiteľov. „Po štyroch rokoch vlády neurobili žiadnu zásadnú zmenu v školstve okrem zmeny ministrov,“ dodal Abrhan.

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoUčiteliaJuraj DraxlerVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu