Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravotné sestry pripustili kompromisy: Pán minister, chceme sa dohodnúť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ŽILINA - Zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici v Žiline je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka zabezpečená. Nemocnica v Žiline mala k dnešnému dňu približne 800 hospitalizovaných pacientov. Za ostatné dva dni prijala na hospitalizáciu 118 nových pacientov. Zároveň do dnešného obeda bolo v nemocnici vykonaných vyše 50 operácií, z toho väčšina plánovaných.

 "O všetkých pacientov je adekvátne postarané,“ konštatoval po dnešnej návšteve nemocnice minister. 

 "Na všetkých oddeleniach nemocnice sú naplánované a personálne zabezpečené služby, vrátane medializovaného oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny," skonštatovalo ministerstvo zdravotníctva. 

Podobne je podľa rezortu zdravotná starostlivosť zabezpečená aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. "V pondelok bolo v prešovskej nemocnici hospitalizovaných 714 pacientov, dnes sa počet hospitalizovaných zvýšil na 760. Zároveň za posledné dva dni bolo v tejto nemocnici operovaných 61 pacientov," oznámilo ministerstvo. 

Rezort vyjadril ľútosť, že predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká dnes zrušila dlhodobo plánované rokovanie ku kolektívnej zmluve v žilinskej nemocnici.

"Opätovne tak znemožnila podpis tejto zmluvy. Mimochodom, táto zmluva vychádza v maximálne možnej miere v ústrety zamestnancom žilinskej nemocnice a zohľadňuje aj požiadavky sestier, pokiaľ ide o započítavanie odbornej praxe či navýšenie mzdy v nadväznosti na odpracované roky," uzavrelo ministerstvo. 

Sestry pripustili kompromisy, čakajú ich rokovania

Sestry, ktoré pre neplnenie svojich požiadaviek podali hromadné výpovede, dnes deklarovali ochotu robiť kompromisy. "Pán minister, chceme sa dohodnúť a chceme sa dohodnúť hlavne aj s vládou SR... Sestry sú pripravené rokovať o kompromisnom návrhu," vyhlásila dnes šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Má sa tak zabrániť ďalším škodám v zdravotníctve.

"Odborové združenie sestier naďalej verí v dohodu, ku ktorej dôjde po konštruktívnej diskusii s úprimnou snahou oboch strán pristúpiť ku kompromisu. V mene slovenských pacientov čakáme na ústretový krok zo strany vlády SR," uviedla Kavecká. Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová pripustila, že dohoda by sa mohla týkať iba sestier vo výpovediach a ostatné by sa riešili iným spôsobom.

"Zatiaľ nám od zástupkýň sestier nebol doručený žiaden konkrétny návrh. Samozrejme, ak sa tak stane, radi sa s ním oboznámime. A zároveň platí, že tak ako v každom prípade, dvere na ministerstve zdravotníctva sú pre rokovanie otvorené," reagoval na vyhlásenia sestier hovorca rezortu Peter Bubla.

S kompromisným návrhom sa podľa Kaveckej v súčasnosti oboznamujú jednotlivé sestry vo výpovediach, kedy by ho mohli predložiť, nie je zatiaľ jasné. Jeho konkrétne znenie s novinármi sestry riešiť nechceli, pripustili však, že sú ochotné ustúpiť z platových požiadaviek. Dôležitá má byť, naopak, požiadavka o personálnom zabezpečení nemocníc. "Platy nie sú najdôležitejšie," povedala Kavecká.

Komora aj odbory očakávajú, že teraz dostanú pozvanie na rokovanie. Kavecká priznala, že si myslela, že za rokovacím stolom budú sedieť už dnes. Splnenie ich požiadaviek nemôže byť podľa Lazorovej problémom, vzhľadom na to, kde všade sa v zdravotníctve plytvá. Komora aj odbory zároveň upozorňujú, že súčasný výpadok sestier pre hromadné výpovede sa nedá len tak nahradiť a že z neba nespadnú. Krízový stav má potvrdzovať povolanie armádnych sestier do nemocníc.

Sestry upozornili, že proces hromadných výpovedí sa neskončil. Ďalšie majú odísť z nemocníc v Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne či Trstenej. Ide asi o 120 sestier. "Ak sú dnes presúvané sestry z Dolného Kubína na výpomoc do žilinskej fakultnej nemocnice, pýtame sa, čo budú robiť vedenia nemocníc, keď odíde časť sestier z nemocnice v Dolnom Kubíne, kde potom budú hľadať sestry pre žilinskú nemocnicu?" pýta sa Kavecká. Zaujíma ju tiež, ako bude v Trenčíne fungovať pôrodnica, keďže chcú odtiaľ odísť najmä pôrodné asistentky.

Viac o téme: Viliam ČislákMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu