Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KDH a Most chcú mimoriadny školský výbor parlamentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zvolanie mimoriadneho výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport budú iniciovať podpredseda tohto výboru Martin Fronc (KDH) a člen školského výboru parlamentu Árpád Érsek (Most-Híd). Podľa ich predstáv by sa malo rokovanie uskutočniť v piatok (22.1.).

Na výbor chcú pozvať školských aktivistov, zástupcov školských odborov i ministra školstva Juraja Draxlera (Smer- SD). Od štrajkujúcich učiteľov i odborárov chcú počuť ich požiadavky a predstavy a od ministra školstva vyjadrenie k tomu, aké kroky v súčasnej situácii urobil a aké možnosti riešenia ponúka rozpočet. „Verím, že sa už o tom rozprával s ministrom financií,“ uviedol Fronc.

Ďalej oznámil, že predbežný súhlas so zvolaním výboru už má od štyroch členov výboru zastupujúcich opozičné strany. "Potrebujem ešte jeden podpis, verím preto, že sa výbor uskutoční a aj bude rokovať," uviedol Fronc. Spolu s Érsekom považuje zvolanie výboru za efektívnejší krok, ako zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. „Diskusia bude menej politická a viac vecná,“ uviedol Fronc. Zvolanie mimoriadnej schôdze síce ani jeden nevylučuje, chcú si však počkať na závery výboru. „Uvidíme, ako sa k záležitosti na výbore postavia aj členovia výboru za Smer. V súčasnej situácii však neviem, ako by reagovalo plénum, či by mimoriadna schôdza neskĺzla do kampane,“ uviedol Érsek.

Členovia mimoparlamentnej strany SKOK dnes informovali, že pod ich návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá by sa týkala aktuálnej situácie v školstve, nenašli dostatočnú podporu u poslancov opozičných strán. Pod návrh sa podpísalo len osem poslancov. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá vyhlásila štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára, organizuje v tento deň demonštráciu. Uskutočniť sa má na Námestí SNP v Bratislave o 11.00 h. Informuje o tom ISU na svojej webovej stránke.

S nespokojnými učiteľmi však ešte predtým bude diskutovať minister školstva Juraj Draxler. Stretnutie je naplánované na štvrtok (21.1.) o 13.15 h. ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré splnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. Aktuálne je do štrajku prihlásených už viac ako 6000 učiteľov z takmer 350 škôl.

 

Nespokojní učitelia idú opäť do ulíc: Vyhrážajú sa ostrým štrajkom!

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá vyhlásila štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára, organizuje v tento deň demonštráciu. Uskutočniť sa má na Námestí SNP v Bratislave o 11.00 h. Informuje o tom ISU na svojej webovej stránke.

S nespokojnými učiteľmi však ešte predtým bude diskutovať minister školstva Juraj Draxler. Stretnutie je naplánované na štvrtok (21.1.) o 13.15 h. ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré splnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. Aktuálne je do štrajku prihlásených už viac ako 5400 učiteľov z takmer 300 škôl.

Viac o téme: ŠkolstvoŠtrajkt učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu