Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa premiéra Fica pri migrantoch nejde o diplomaciu: Potrební sú policajti

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico v dnešnej televíznej debate odmietol zmierniť svoje výpady proti migrantom. Ohlásil tiež, že v pondelok odošle listy predsedovi únijných summitov Tuskovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi so žiadosťou, aby urýchlili vytváranie únijnej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá by EÚ pred prílivom migrantov uchránila. Ocenil, že k tejto iniciatíve sa pridal aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Fico po útokoch v Kolíne: Migrantov treba zastaviť, Európa potrebuje spoločnú hraničnú stráž

Fico už v piatok ohlásil, že chce po silvestrovských útokoch na ženy v nemeckých mestách požiadať o zvolanie mimoriadneho summitu EÚ, aby urýchlil vytvorenie európskej stráže. Donald Tusk ale prostredníctvom svojho hovorcu odkázal, že mimoriadny summit nemá v úmysle zvolávať. Riadny summit sa má konať 18.-19. februára. Sobotka na twitteri uviedol, že ČR je pripravená podporiť všetky kroky na urýchlenie vzniku európskej pohraničnej stráže vrátane prípadného mimoriadneho summitu.

Opozícia a médiá podozrievajú slovenského premiéra, že prisťahovaleckú tému zneužíva v boji o voličov pred marcovými voľbami. Fico naopak tvrdí, že sexuálne útoky v Nemecku a inde potvrdili jeho varovanie o bezpečnostných hrozbách z migračnej vlny a odmieta výčitky, že by sa pohyboval za hranou prípustného.

"Keby sa na Slovensku niečo stalo, tak rovnakí novinári a politici, ktorí to dnes zľahčujú, budú prví, ktorí budú žiadať moju hlavu," vyhlásil podľa servera hnonline.sk. "Tu nejde o diplomaciu, ale o to, či sme schopní ochrániť Slovensko a schengenský priestor. Aká diplomacia pomôže? Diplomati si stúpnu na hranici a zdvihnú tam prst? Tam musia ísť policajti," povedal.

Vláda podľa neho vyvodila z útokov v Nemecku dve zmeny: finančnú pomoc na migračnú krízu jasne zameria na ochranu vonkajšej hranice schengenského priestoru voľného cestovania a tiež neprijme žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

Na kritiku, že kvôli rozhorčeniu proti migrantov zanedbáva riešenie problémov v slovenskom zdravotníctve, Fico odpovedal, že zdravotná starostlivosť nie je ohrozená, a to ani kvôli výpovediam zdravotných sestier kvôli nízkym platom. Minister zdravotníctva podľa neho hľadá riešenie. Fica za pomery v zdravotníctve a školstve nepriamo kritizoval aj prezident Andrej Kiska v novoročnom prejave.

Premiér dnes pred kamerami argumentoval naopak klesajúcou nezamestnanosťou, stavom verejných financií či prilákaním investície automobilky Jaguar Land Rover. "Ponúkame stabilnú a bezpečnú krajinu, kam radi prichádzajú investori, a krajinu, kde sa ďalšie dlhodobé výzvy budú postupne riešiť," dodal. 

Viac o téme: Robert FicoJean-Claude JunckerDonald TuskBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu