Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Jaguar je zo Slovenska príjemne prekvapený: Všetko ide podľa plánu, tvrdí šéf komory

Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover (Zdroj: SITA/AP)

NITRA - Slovenské firmy majú veľký záujem o spoluprácu s britskou automobilkou Jaguar Land Rover.

Uviedol to pre TASR výkonný riaditeľ Britskej obchodnej komory na Slovensku Christopher Plant v rámci Britsko-slovenského podnikateľského fóra, ktoré sa dnes koná v Bratislave.

"Je to skvelá príležitosť pre slovenský biznis. Slovenskí členovia našej komory sa už nevedia dočkať stretnutia s Jaguar Land Roverom, na našej stránke máme už viac ako 110 žiadostí o takéto stretnutie. Pomáhame im nájsť podnikateľov, ktorí by s nimi chceli spolupracovať, takže každý, kto má záujem, nás môže kontaktovať," vyzval Plant.

Investíciu Jaguaru považuje za fantastickú príležitosť pre Slovensko a veľkú výhodu pre jeho ekonomiku. "Prináša to aj pozitívne pocity Slovákov voči Britom, keďže Briti im poskytnú mnoho pracovných príležitostí," zdôraznil Plant.

V konkurencii okolitých krajín podľa neho rozhodli v prospech SR najlepšie podmienky, dobrá logistická sieť či fakt, že vyrába najviac automobilov na obyvateľa na svete. Ako dodal, všetko zatiaľ ide podľa plánu, stavebné práce by sa mohli začať v júni tohto roka a v septembri 2018 by sa mohlo v továrni vyrobiť prvé auto.

Makroekonóm VÚB banky Andrej Arady je presvedčený, že investícia Land Roveru presahujúca jednu miliardu eur pohne s ekonomickým rastom na Slovensku. "Prvé investície sa začínajú už v roku 2016 a budú postupne kulminovať v nasledujúcich dvoch rokoch. Potom by mala nabehnúť už aj výroba luxusnejších modelov, čo je sprevádzané rastom zamestnanosti v automobilovom sektore. Takisto očakávame, že lepšie podmienky na pracovnom trhu vytvoria aj tlak na rast miezd v tomto sektore," uviedol.

Ako upozornil, súkromné investície vrátane tejto čiastočne nahradia očakávaný pokles investícií do verejných projektov. Minulý rok totiž 18-% rast stavebníctva ťahali najmä verejné investície v cestnej infraštruktúre financované z eurofondov.

Stavebníctvo je podľa Aradyho štvrtým najvýznamnejším sektorom slovenskej ekonomiky a tvorí zhruba 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Zároveň je po obchode a priemysle tretím najväčším zamestnávateľom, pracuje v ňom viac ako 200.000 ľudí.

Viac o téme: Christopher Plant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu