Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vážny: Slovensko stihne pripraviť letiská na Schengen

Minister dopravy Ľubomír Vážny
Minister dopravy Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Slovensko pripraví svoje letiská na vstup krajiny do schengenského systému voľného pohybu osôb do septembrového príchodu hodnotiacej komisie Európskej únie. Novinárom to dnes povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Slovensko by sa malo pripojiť do takzvaného Schengenu, v rámci ktorého neexistujú hraničné kontroly medzi európskymi krajinami, v posledný deň tohto roka; na letiskách sa však kontroly pre cestujúcich v rámci Schengenu zrušia až od apríla budúceho roka.

Slovensko musí na svojich letiskách zabezpečiť, aby sa nemiešali cestujúci v rámci schengenského priestoru s ostatnými pasažiermi. Zatiaľ čo menšie letiská, napríklad v Košiciach a Poprade, už sú podľa Vážneho takmer pripravené, najväčšie slovenské letisko v Bratislave ešte čakajú miliónové investície. Najvýraznejšou zmenou by malo byť vybudovanie takzvaných nástupných mostov, ktoré budú slúžiť na oddelenie pasažierov cestujúcich v rámci Schengenu a mimo neho, ale aj ďalšie bezpečnostné opatrenia.

"Po dnešku vás môžem ubezpečiť, že k termínu kontroly budeme na tomto letisku pripravení," povedal novinárom Vážny, ktorý si dnes pokračujúce práce na bratislavskom letisku prezrel aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Hodnotiaca komisia EÚ si príde letisko prezrieť v septembri, podľa ministrov by však mohlo byť pripravené už o mesiac skôr.

Náklady na prestavbu letiska pred plánovaným vstupom Slovenska do Schengenu dosiahnu 426 miliónov korún. Európska únia z tejto sumy zaplatí Slovensku asi 134 miliónov Sk.

Kaliňák dnes zopakoval, že Slovensko splní aj ostatné podmienky na vstup do Schengenu, v rámci ktorých kladie EÚ dôraz najmä na východnú hranicu s Ukrajinou. Únia totiž Slovensku vlani vytkla viaceré nedostatky v príprave, zabezpečenie pozemnej hranice bude EÚ opäť kontrolovať v druhej polovici júna.

Podľa pôvodného plánu mali pasové kontroly na hraniciach starých a nových štátov únie padnúť tento rok na jeseň; termín však zmarili ťažkosti so spustením nového Schengenského informačného systému SIS II, pre ktorý sa hovorilo až o dvojročnom odklade. To však nové členské krajiny ostro odmietali.

Niektoré krajiny vrátane susedného Rakúska novým členským krajinám pred časom vyčítali, že na vstup do Schengenu zatiaľ pripravené nie sú. Česko dokonca nedávno hrozilo zavedením prísnejších kontrol na spoločnej hranici, pokiaľ by Slovensko nesplnilo kritériá pre prijatie do Schengenu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu