Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Osud najkrajšej sochy, akú mala Bratislava: Ožije, ale plán mesta sa vám asi nebude páčiť

Takto vyzeralo súsošie Márie Terézie kedysi. Zobraziť galériu (4)
Takto vyzeralo súsošie Márie Terézie kedysi. (Zdroj: Facebook/Stará Bratislava)

BRATISLAVA - Možno najvýznamnejším obdobím hlavného mesta Slovenska bol čas, keď v ňom sídlila Mária Terézia. Kedysi v centre mesta neďaleko nábrežia bola preto postavená jej socha, veď ju v Bratislave korunovali. Tá je však zničená už 95 rokov a náhradu stále nepostavili. Prečo?

Iba dvadsaťpäť rokov stálo súsošie Márie Terézie, ktoré vytvoril János Fadrusz na milenijské slávnosti roku 1896. Na námestí korunovačného pahorku, dnešnom námestí Ľudovíta Štúra, ho potom zničili českí legionári. Fotografie dokazujú, že podobizeň Márie Terézie rozbili na kusy. Dlhodobo sa však hovorí o vytvorení repliky tejto sochy, čo nám potvrdila aj Ivana Skokanová, hovorkyňa mesta Bratislava.

Verejná prezentácia modelu bratislavskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

"Táto iniciatíva tu vznikla ešte za primátora Moravčíka, pričom vtedy bol navrhovaný zmenšený model Márie Terézie. Návrh v tom čase a v tej forme neuspel. Neskôr bola iniciatíva vytvorenia sochy Márie Terézie znova otvorená za primátora Ďurkovského, kedy repliku Márie Terézie inicioval Bratislavský okrášľovací spolok," uvádza Skokanová. Ani tento projekt ale neprešiel, odborná verejnosť ho posúdila ako neprijateľný.


Relikvie opradené legendou prvýkrát na Slovensku: Z hrobu svätice vychádzala omamná vôňa


Prečo? "Z niekoľkých dôvodov - nezachovala sa pôvodná replika v dostatočnej veľkosti, a teda by nemohla byť vytvorená jej presná podoba a ďalším dôvodom bolo miesto jej umiestnenia, ktorým malo byť Námestie Ľudovíta Štúra (tým pádom by musela byť socha Ľudovíta Štúra premiestnená). Z týchto dôvodov bol návrh vytvorenia sochy jedného z najvýznamnejších Habsburgovcov, cisárovnej Márie Terézie, neprijatý."

Verejná prezentácia modelu bratislavskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

A ako je teraz? Môžu sa obyvatelia Bratislavy tešiť na to, že sa tento stav zmení? "V súčasnosti Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave uvažuje o vytvorení sochy Márie Terézie, avšak socha by nebola replikou pôvodnej sochy, ale bola by vytvorená v modernom štýle a na novom mieste, teda nie na Námestí Ľudovíta Štúra. Zatiaľ však nebudeme nič bližšie špecifikovať, nakoľko úvahy na túto tému pokračujú," uzavrela Skokanová. Jedno je isté, súsošie by chceli aj obyvatelia mesta, stačí ak si prečítate komentáre pod touto fotografiou:

FOTOHÁDANKA - Viete, čo to bolo za sochu a kde bola umiestnená?Zdroj: Stará Bratislava

Posted by SOM BRATISLAVČAN/-ka A SOM NA TO HRDÝ/-Á! on 4. január 2016

 

Viac o téme: BratislavaSúsošie Márie TerézieMagistrát mesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu