Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensko pricestovali tajomné relikvie: Vo svete lákajú milióny ľudí

Relikvie sv. Terézie Zobraziť galériu (8)
Relikvie sv. Terézie (Zdroj: Youtube/AFP News Agency, Patriarcat latin de Jérusalem)

BRATISLAVA - Konferencia biskupov Slovenska (KBS) informuje o putovaní s relikviou sv. Terézie z Lisieux na Slovensku. Začne sa už najbližšiu nedeľu 10. januára v Bratislave.

Relikvie opradené legendou prvýkrát na Slovensku: Z hrobu svätice vychádzala omamná vôňa

Relikvie prevezmú slovenskí rehoľníci od francúzskej komunity sestier bosých karmelitánok z Lisieux. V hlavnom meste ich preberú na svätej omši v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Bratislave - Petržalke (o 9:30 h), ktorú odvysiela v priamom prenose RTVS (Dvojka). Hlavným celebrantom svätej omše bude predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. Koncelebrovať budú Václav Hypius, predseda KVRP a miestny farár Peter Mášik.

Putovanie relikvií sa uskutoční na záver Roka zasväteného života na Slovensku. Relikvie prídu do Bratislavy, odkiaľ poputujú do Močenku. Ďalšie mestá sú: Nitra, Staré Hory, Banská Bystrica, Detva, Lučenec, Stará Halič, Rožňava, Gelnica, Košice, Lorinčík, Michalovce, Vranov nad Topľov, Prešov, Kežmarok, Poprad, Vyšné Hágy, Okoličné, Ružomberok, Trstená, Námestovo, Krivá na Orave, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Turzovka, Trenčín, Radošiná a Trnava.

Urna s relikviami putuje po celom svete už niekoľko desaťročí. Do dnešného dňa je to vyše päťdesiat krajín, od Filipín po Spojené štáty, cez Irak, Izrael, Rusko, Sibír. K relikviáru prišlo niekoľko desiatok miliónov ľudí. Terezka pritiahla aj katolíkov, ktorí nechodia pravidelne do kostola alebo prestali chodiť, moslimov, veriacich iných vierovyznaní i neveriacich, uvádza webstránka terezka.kkp.sk, ktorá vznikla pri príležitosti putovania relikvie na Slovensku. Relikviár navštívil aj väznice, nemocnice, ústavy ďalšie miesta na svete.

Viac o téme: Sv. TeréziaRelikvie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu