Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda nechcela strašiť verejnosť, no musela konať: Fico prezradil viac o bezpečnostných opatreniach

Robert Fico a Peter Kažimír Zobraziť galériu (3)
Robert Fico a Peter Kažimír (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Bezpečnostné riziká spojené s migračnou krízou sa podceňujú. Uviedol to dnes predseda vlády Robert Fico v rámci tlačovej konferencie venovanej výsledkom štátneho rozpočtu za rok 2016. Vláda bude podľa neho venovať tejto otázke v zostávajúcich dvoch mesiacoch pôsobenia osobitnú pozornosť.

„Bez toho, aby sme to oznamovali verejnosti, sme prijali na prelome rokov 2015–2016 množstvo bezpečnostných opatrení,“ informoval premiér. Podniknuté opatrenia nespresnil. Kroky neboli komunikované verejnosti, pretože ju vláda nechcela podľa jeho slov „strašiť ani otravovať“.

„Boli sme prekvapení, že na prelome rokov 2015 a 2016 niektoré štáty prijali bezprecedentné bezpečnostné opatrenia. Asi nie náhodou v Nemecku boli vyprázdnené niektoré železničné stanice, nie náhodou boli zrušené niektoré veľké podujatia, pretože hrozba teroristických útokov je naďalej veľmi vysoká,“ uviedol premiér.

Vláda nechcela strašiť verejnosť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

„Chcem pripomenúť slovenskej verejnosti, že denne vstupujú na pôdu Európskej únie tisíce migrantov. Jediné, čo nás chráni, je počasie,“ zdôraznil s tým, že naďalej nie je zabezpečená ochrana schengenských hraníc. „Vôbec nefungujú tzv. vstupné stanice, kde sa majú ľudia kontrolovať a oddeľovať ekonomickí migranti od ostatných,“ vysvetlil.

Fico očakáva, že prílev utečencov do Európy sa na jar zosilní. „Myslím si, že táto situácia bude kulminovať v jarných mesiacoch, kedy očakávame podstatne väčší prílev migrantov na pôdu Európskej únie,“ doplnil.

Vláda bude fungovať naplno až do volieb

Súčasná vláda bude fungovať naplno až do parlamentných volieb 5. marca tohto roka. V zostávajúcich dvoch mesiacoch sa bude okrem iných oblastí naďalej venovať realizácii opatrení z druhého, ale aj tretieho sociálneho balíka, avizoval na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda nechcela strašiť verejnosť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

Kabinet chce podľa neho ďalej pracovať na znižovaní nezamestnanosti. “Veľmi dobrou správou je, že nezamestnanosť na Slovensku je na sedemročnom minime a je predpoklad, že v roku 2016 klesne pod magických 10 %,” vyhlásil.

Vláda tiež začína s realizáciou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Ako prvý podľa Fica ministri v najbližších týždňoch navštívia okres Kežmarok, kde prijmú akčný plán, akými krokmi v tomto regióne bojovať s nezamestnanosťou prevyšujúcou slovenský priemer. “Onedlho dostanú zákazníci SPP a ďalších firiem, ktoré dodávajú plyn, tzv. vratky za plyn. Pôjde o niekoľko percent z ročnej spotreby. V najbližších hodinách a dňoch ideme preveriť, ako obchodníci premietli do cien zníženie DPH o 10 % na vybraný okruh základných potravín, alebo ako sa realizujú ďalšie opatrenia,” priblížil šéf exekutívy.

Aj keď pôvodne vládny Smer-SD podľa svojho predsedu plánoval realizáciu tretieho balíka až v prípade vstupu strany do novej vlády po voľbách, časť z neho má byť spustená už teraz. “Mali by byť orientované najmä do oblasti vysokého školstva, kde sme už komunikovali s rektormi a sme pripravení urobiť prvé rozhodnutia, pokiaľ ide napríklad o rekonštrukciu internátov pre vysokoškolákov,” dodal.
 

Viac o téme: Robert FicoPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu