Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Primátor Nesrovnal trávi Vianoce tradične: Nechýba kapustnica ani kapor

Ivo Nesrovnal Zobraziť galériu (2)
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal trávi Vianoce tradične, s rodinou pri vianočnom stromčeku. Na štedrovečernom stole u neho nechýbajú už zaužívané vianočné jedlá. Taktiež dodržiava zvyky a tradície, ktoré sú so Štedrým dňom spojené.

"Vianoce trávim klasicky. Som Bratislavčan a vždy sme mali Vianoce v byte ako väčšina obyvateľov Bratislavy," povedal primátor. Štedrú večeru začína Nesrovnal aj s rodinou modlitbou. Pod tanier si nezabúdajú dať šupiny z ryby. Rozkrajujú aj jablko, aby videli, či bude budúci rok zdravý. "Dáme si oriešky a oblátky. Potom kapustnicu, alebo ako alternatívu rybiu polievku, a následne kapra," prezradil primátor. 

Jeho otec pochádzal z Brna a ako tvrdí Nesrovnal, mal rád cibuľovo-zemiakový šalát. "Mama robí majonézový," podotkol. Po štedrej večeri rozbaľujú darčeky. Najkrajšie na tom podľa primátora je, keď deťom svietia oči od prekvapenia a radosti.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nesrovnal praje všetkým šťastné a pohodové rodinné sviatky v kruhu najbližších. "Chcem ľuďom popriať, aby boli zdraví, mali čo najviac sociálneho kontaktu a pocit kvality života. Aby sa cítili spokojní so svojimi rodinami a aby aj Bratislavu vnímali ako svoje hlavné mesto," povedal.

Vo Vrakuni i v Ružinove budú dnes pomáhať osamelým i ľuďom v núdzi 

Vyjadriť spolupatričnosť i pomôcť tým, ktorí sú v núdzi. Taký je zmysel vianočného charitatívneho koncertu s názvom Nebuďte na Vianoce sami, ktorý sa začína dnes o 09.00 h v bratislavskej Vrakuni. 

"Počas akcie, ktorá sa koná pri kruhovom objazde vo Vrakuni, môžu ľudia priniesť veci pre sociálne slabšie rodiny, deti drogovo závislých rodičov, ľudí v ťažkej životnej situácii či bezdomovcom. Môžu to byť hygienické potreby, hračky, farbičky a písacie potreby pre deti, ale aj šatstvo, deky či trvanlivé potraviny," informoval starosta Vrakune Martin Kuruc. Priamo na mieste si prinesené veci vezmú organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi – Detský fond SR, Depaul Slovensko, združenie PRIMA pracujúce s drogovo závislými či združenie Creo Help.

Až do 14.00 h vystúpia umelci, napríklad Vidiek, Robo Opatovský, Adela Banášová, Ján Babjak či Gizka Oňová. Sami sa dnes nemusia cítiť ani osamelí seniori v bratislavskom Ružinove. O 13.30 h zasadnú spolu so starostom Ružinova a zástupcami farností za slávnostne prestretý stôl v priestoroch Ružinovského domova seniorov na Sklenárovej ulici. "Pre seniorov má táto udalosť, ktorú organizujeme už niekoľko rokov, veľký význam a ja sa medzi nimi cítim veľmi príjemne," povedal v tejto súvislosti starosta Ružinova Dušan Pekár.

Aj v slovenských väzeniach sa pripravuje tradičná vianočná strava 

Aj v slovenských väzniciach sú vianočné sviatky prispôsobené tradičným zvyklostiam, keď vo väzení je v súčasnosti približne 10.000 právoplatne odsúdených a obvinených. "Stravovanie počas Vianoc a Nového roka je vo väzniciach prispôsobené zvykom v jednotlivých regiónoch Slovenska, pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím, pričom sa vychádza z limitovaných možností stravnej dávky. Pri stravovaní väznených osôb cudzincov sa v rámci možností ústavu prihliada na ich kultúrne a náboženské tradície, napríklad bezmäsitá alebo bezbravčová strava," uviedol riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. 

Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje najmä tradičná strava, večeru tvoria kapustnica alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, vianočné oplátky s medom, ovocie, sladkosti.

Viac o téme: BratislavaVianoceIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu