Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Máte prázdnu peňaženku? Slováci to podľa odborníkov vedia pred Vianocami parádne roztočiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - O tom, že bežná rodina na Vianoce minie poriadnu kopu peňazí, sa vie už dávno. V decembri nechávajú Slováci v obchodoch dokonca najviac peňazí z celého roka. Nenasvedčujú tomu len na pohľad preplnené obchody, ale aj samotné čísla.

Podľa údajov Poštovej banky platia klienti práve v decembri svojimi kartami najčastejšie a tiež si vyberajú aj najviac hotovosti z bankomatov a poštomatov. Vlani v predvianočnom období rástol celkový objem platieb kartou v porovnaní s novembrom o takmer štvrtinu a objem výberov hotovosti o necelú pätinu.

Vlani v decembri zaplatili klienti kartou v obchode v priemere 29 eur (ide o priemernú výšku jednej transakcie), čo je o zhruba 8 % viac ako výška priemernej platby v novembri. "Platí pritom, že najviac transakcií a aj v najvyšších hodnotách realizujú klienti práve týždeň pred Vianocami. Pozvyšok roka je pritom najsilnejšie obdobie medzi deviatym a 16. dňom v mesiaci, čo úzko súvisí s výplatným termínom," vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Anna Jamborová.

Máte prázdnu peňaženku? Slováci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Poštová banka)

Klienti si zvyknú v decembri jednorazovo vyberať aj viac hotovosti z bankomatov a poštomatov, a to v priemere 170 eur. Pre porovnanie, v novembri si vybrali v priemere o 10 eur menej. Tím Poštovej banky zostavil na základe údajov Štatistického úradu SR nákupný košík základných potravín, bez ktorých sa väčšina domácností počas vianočných sviatkov nezaobíde.

Za základný vianočný nákup zaplatíme podľa posledných dostupných údajov v obchode 60,29 eura, čo je zhruba o dve percentá viac ako vlani. Presne deväť z 21-položkového zoznamu medziročne zdraželo a rovnako tak 9 iných zlacnelo.

Vhodné potraviny vás zasýtia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Ceny tovarov v našich obchodoch síce medziročne klesajú, v prípade potravín však od septembra zaznamenávame ich mierny rast. Je to dané tým, že letná sezónna sa skončila a ceny niektorých plodín, ktorých úroda bola zasiahnutá suchým a teplým počasím, zamierili smerom nahor. To sa odzrkadľuje aj na cenovom raste potravín z nich vyrábaných," vysvetľuje analytička Poštovej banky Jana Glasová. 

Najvýraznejšie medziročne zdražela zelenina. Pri paradajkách a zemiakoch bol najvyšší 40-% rast cien. Naopak, ušetriť sa dá hlavne na mlieku a mliečnych výrobkoch, vrátane masla a syrov. Taktiež na vajíčkach, cukre, ale aj na kuracom a bravčovom mäse.

Máte prázdnu peňaženku? Slováci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Slováci za elektroniku pod stromček minú priemerne 130 eur 

Za elektroniku pod stromček tento rok jednotliví spotrebitelia na Slovensku v priemere utratia 130 eur. Za darčeky v populárnej kategórii počítačov a telefónov 300 eur. Oproti minulému roku stúpla útrata za elektroniku zhruba o 7 eur.

"Medzi darčekmi nad 200 eur kraľujú smartfóny a notebooky, hlavne konvertibilné 'dva v jednom', z ktorých je možné odobratím displeja urobiť tablet. Novinkou sú diaľkovo ovládané drony. V nižšej cenovej kategórii sú hitom zariadenia pre starostlivosť o zdravie a telo, hlavne smart a fitness náramky a sport-testery. Medzi darčekmi sú aj rôzne doplnky, ako sú selfie tyče, slúchadlá, externé batérie alebo disky," zhrnul výsledky ankety Martin Vařbuchta zo spoločnosti Intel. Anketu medzi tuzemskými predajcami elektroniky Alza.sk, Mall.sk a NAY realizovala spoločnosť Intel.

Máte prázdnu peňaženku? Slováci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zdenko Uhrin)

"Ženy budú najčastejšie obdarovávané notebookmi 2v1, mobilnými telefónmi, fitness náramkami alebo mixérmi na smoothie," tvrdí Šárka Jakoubková zo spoločnosti Alza.sk. Tradičné vlnené ponožky by mali byť podľa Mareka Čičmanca zo spoločnosti Mall.sk nahradené praktickejšími darčekmi vo forme externých diskov alebo zdrojov napájania (tzv. powerbank).

Slovákov v nákupoch brzdí hlavne nedostatok invencie "čo kúpiť", na nedostatok peňazí si nesťažujú. Podľa Vařbuchta sa najviac nad výberom darčekov trápia muži. Vybrať ten správny vianočný darček je najťažšie pre 63 % z nich. Absencia nápadov tak v SR výrazne dominuje nad nedostatkom financií na darčeky (31 %) alebo nedostatkom času (6 %).

Viac o téme: PeniazeNákupyVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu