Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nielen rybia kosť vie cez Vianoce zavariť: Aké problémy riešili počas sviatkov lekári?

Vianoce sú síce najkrajším obdobím v roku, no zároveň pre niektorých najrizikovejším, čo sa týka ich zdravia.
Vianoce sú síce najkrajším obdobím v roku, no zároveň pre niektorých najrizikovejším, čo sa týka ich zdravia. (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, vyhľadalo počas Vianoc 1213 ľudí. Približne každý šiesty z nich prišiel s typickým vianočným zdravotným problémom.

"Čakárne sa zo dňa na deň napĺňali stále viac," informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Ľudí najviac potrápil žalúdok. Kým na Štedrý deň (24.12.) malo gastroenterologické problémy 26 ľudí, Druhý sviatok vianočný (26.12.) až 74. Počas Vianoc ich bolo dovedna 132.

"Druhou najčastejšou vianočnou zdravotnou komplikáciou bolo nadmerné požitie alkoholu, zväčša spojené s úrazom," povedala hovorkyňa. Takýchto prípadov bolo 35. Rybia kosť uviazla v krku 26 ľuďom.

Najviac (11) ich však nebolo po Štedrej večeri, ale na druhý deň (25.12.).V pôrodniciach UNB sa počas vianočných sviatkov narodilo 45 detí, z toho 23 chlapcov a 22 dievčat. Na svet ich najviac (22) prišlo na Štefana (26.12.). "Cez Vianoce sme nezaznamenali žiadnu mimoriadnu udalosť," dodala Stano Maťašovská.

V Košiciach ošetrili tri stovky ľudí

Takmer tri stovky ľudí ošetrili od štvrtka do soboty (26.12.) v ambulanciách Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.U ošetrených počas Vianoc dominoval alkoholizmus mladistvých a v súvislosti s tým aj úrazy v dôsledku poalkoholických excesov. "Prevažovali úrazy hlavy. Na interných ambulanciách sme vo väčšej miere zaznamenali srdcové zlyhávania a hypertenzie," ozrejmila hovorkyňa.

Ďalší ľudia navštívili nemocnicu s bolesťami brucha v dôsledku nadmernej konzumácie jedla. "Počas Štedrého dňa sa vyskytli dva prípady zapichnutých kostí v hrdle a v tento deň zavolalo na našu Linku dôvery 15 ľudí z rôznych kútov Slovenska. Najviac ich trápili rodinné a partnerské vzťahy," uzavrela Šustová.

Viac o téme: VianoceUniverzitná nemocnica Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu