Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pochybná novela Smeru? Refinancovanie úverov, nákup na splátky a lízing budú vraj zakázané

Róbert Madej
Róbert Madej (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Miliardový biznis okolo splátok a leasingu dostal poriadnu ranu, ktorú mu uštedrila strana premiéra Roberta Fica. Refinancovanie úverov na byty, nákup na splátky aj lízing za auto sa vraj stanú minulosťou. Poslanec Smeru Róbert Madej ich podľa denníka Sme svojím návrhom zakázal. On sa však takýmto tvrdeniam bráni.

Na rýchlo doplnený pozmeňujúci návrh zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorý presadil poslanec strany Smer Robert Madej, spôsobil poriadnu vlnu rozruchu. Ako informuje denník Sme, "ak finančná spoločnosť poskytne spotrebiteľský úver, musí peniaze uvidieť spotrebiteľ, či už na svojom účte alebo na poštovej poukážke. Ibaže splátkový predaj, lízing aj refinancovanie úverov na bývanie funguje na princípe, že finančná inštitúcia pošle peniaze obchodu či inej banke. Teda nie na účet človeka".

Čo to znamená v praxi? Ak si kúpite auto lacnejšie ako 75-tisíc eur, nebudete si ho môcť zobrať na lízing. Vlastne čokoľvek, čo by stálo medzi 100 eur a 75-tisíc eur a vy si to budete chcieť kúpiť, na to už spotrebný úver nedostanete. Hypotéka podľa zákona nie je spotrebný úver. No ak máte hypotéku na sumu do 50-tisíc eur, týka sa návrh aj vás. Po novom si tento úver totiž nebudete môcť refinancovať

Poslanec Madej sa však takémuto výkladu bráni: "Bolo to analyzované Národnou bankou Slovenska a ministerstvom financií. Cieľom je, aby nedochádzalo k obchádzaniu zákona, má to zabrániť úžere a špekulantom. Ľudia sa však nemusia ničoho obávať."

Na základe pozmeňujúceho Madejovho návrhu teda zákon zakazuje poskytovanie úverov v hotovosti. Za dovolené spôsoby dávania pôžičiek označuje bezhotovostný prevod, prevod poštovým poukazom alebo platobný prostriedok vydaný priamo na meno spotrebiteľa. Akákoľvek hotovostná pôžička bude automaticky bezúročná a celý úver bude musieť byť bez poplatkov.

 

Viac o téme: úveryLízingRefinancovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu