Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SR poskytla Srbsku ďalšiu pomoc v migračnej kríze, takmer 100-tisíc eur

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister zahraničných vecí Srbska Ivica Dačič
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister zahraničných vecí Srbska Ivica Dačič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BELEHRAD – Slovensko poskytlo Srbsku ďalšiu materiálnu a humanitárnu pomoc na zmiernenie následkov migračnej krízy - tentoraz v hodnote takmer 100.000 eur. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes odovzdal v priestoroch prijímacieho centra pre žiadateľov o azyl Krnjača na predmestí Belehradu srbskému ministrovi sociálnych vecí Aleksandrovi Vulinovi dva symbolické šeky z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid.

"Migračná kríza výrazne zasahuje Srbsko, pričom táto krajina vynakladá na jej zvládnutie značné úsilie. Srbská vláda poskytuje utečencom a migrantom rozsiahlu humanitárnu pomoc a vykonáva ich registráciu, čo je veľmi dôležité aj z pohľadu EÚ, kam väčšina týchto ľudí smeruje. Preto považujem za samozrejmé, že Srbsku pomáhame aj my," poznamenal Lajčák.

K doterajším 300.000 eur tak pribudlo dnešných 98.530 eur. Okrem dvoch šekov odovzdal Lajčák aj jeden symbolický balík materiálnej pomoci. Zásielku priviezol do Srbska kamión v uplynulých dňoch. 

"Aj takto si predstavujeme európsku solidaritu – pomáhať partnerom, ktorí nesú najväčšie bremeno. V Európskej únii naďalej hľadáme najlepšie riešenie migračnej krízy, ale to neznamená, že pôjde o riešenie iba pre EÚ. Riešenia tohto zásadného problému musia byť celoeurópske a týkať sa aj krajín, ako je Srbsko, ktoré hrá významnú a pozitívnu úlohu pri zvládaní náporu migrantov a zaslúži si za to uznanie a poďakovanie," podčiarkol minister.

Do Srbska podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prichádzalo dosiaľ 5000-6000 migrantov denne. Celkový počet registrovaných utečencov dosiahol za tento rok 335.000. Väčšina z nich pochádza zo Sýrie, Iraku a Afganistanu.

Viac o téme: SrbskoSlovenská republikaMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu