Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zdravotné sestry pokračujú v boji: Niektoré si to ale rozmysleli a výpovede stiahli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA – Hromadné výpovede v nemocniciach doteraz podalo 994 sestier a pôrodných asistentiek. Štrnásť z nich ich vzalo späť. K výpovediam pristúpili koncom novembra, platnosť nadobudnú vo februári budúceho roka. Zatiaľ ide o šesť nemocníc – prešovskú, popradskú, žilinskú, trnavskú, bojnickú a univerzitnú košickú.

V Prešove podalo výpovede 395 sestier, dve ich stiahli. "Nových sestier prijali šesť," povedal pre TASR hovorca ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Bubla. O späťvzatí výpovede sa tu informovalo 40 ľudí. V trnavskej nemocnici sa rozhodlo ukončiť pracovný pomer 106 sestier, deväť si to potom rozmyslelo. V Žiline padlo 216 výpovedí, k ich stiahnutiu došlo v dvoch prípadoch. 

Nemocnica na svojej webovej stránke už uverejnila inzerát na obsadenie pracovných miest. V Poprade podalo výpovede 120 sestier, jedna ju stiahla. V košickej univerzitnej nemocnici ide o 65 ľudí a v bojnickej o 92. Výpoveď tu nevzala späť žiadna sestra.

Sesterské odbory nemajú podľa jej šéfky Moniky Kaveckej kapacity overiť stiahnuté výpovede pri "tak extrémne nízkom počte". "Nemáme o tom žiadne informácie," uviedla. Akcia podľa nej ešte nadobudne masívne rozmery.

Kavecká je momentálne starostkou obce Kunerad. Ako sestra teraz nepôsobí, pretože je dlhodobo uvoľnená na výkon verejnej funkcie. Výpoveď v rámci hromadnej akcie preto nepodala. "Chcem dodať, že ako predsedníčka odborov za svoju funkciu nepoberám, nebudem poberať a ani som nepoberala odmenu tak, ako moji ostatní kolegovia," konštatovala. Kavecká spočiatku potvrdila, že má ambície dostať sa budúci rok do parlamentu, vo štvrtok (3.12.) oznámila, že kandidovať nebude.

Výpoveď nemala ako podať ani prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Ako pôrodná asistentka už nepracuje, v súčasnosti je zamestnaná v komore, kde je štatutárkou organizácie. "Bola zvolená delegátmi snemu, ktorí jej dali mandát na zastupovanie záujmov sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku," poznamenal hovorca komory Marcel Lincényi.

Sestry podávajú výpovede, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Minulý týždeň ho schválil parlament, účinnosť má od budúceho roka. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Ak Čislák podľa Kaveckej verejne prisľúbi, že ich požiadavky zapracuje, sestry sú ochotné začať s ním diskusiu na riešenie vzniknutej situácie. Minister zdravotníctva však hovorí, že ich aktuálnym požiadavkám nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc. "Ich prvotné požiadavky som splnil, začali ich však navyšovať," povedal. Zdravotníci podľa neho pôvodne žiadali, aby mali taký istý zákon ako lekári, aby platil pre všetky kategórie zdravotníkov a pre všetky ústavné zdravotnícke zariadenia.

Zohľadňovanie praxe v mzdách sestier označil za navýšenú požiadavku. Platy sestrám podľa Čisláka neklesnú a ani nebudú stáť. Podotkol, že základná zložka mzdy im bude podľa zákona každoročne valorizovaná prostredníctvom priemernej mesačnej mzdy. Ak by niektorej zo sestier mzda podľa schváleného zákona klesla, odstúpi z funkcie. Tie to na výplatách uvidia vo februári budúceho roka.

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu