Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vírus znetvorujúci deti môže byť ešte horší: Nakazení už aj v Nemecku, je Slovensko pripravené?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN/BRAZÍLIA – Neliečiteľný vírus zika už vystrája aj v Európe, dokonca nie tak ďaleko od Slovenska. Päť prípadov nakazených ohlásilo po Dánsku aj Nemecko a vedci začínajú mať podozrenie, že by vírus mohol súvisieť aj s iným vzácnym ochorením nervovej sústavy.

Počas terajšej vlny nákazy vírusom zika, ktorý zrejme poškodzuje mozog ešte nenarodených detí, zaznamenalo Nemecko celkom päť prípadov. Oznámil to hamburský Inštitút Bernharda Nochta pre tropickú medicínu. Nákazu lekári zistili v rozmedzí minulého októbra až tohtoročného januára, informujú nemecké médiá.

Nové hrozivé informácie o víruse, ktorý desí svet: Katastrofický scenár pre Slovensko, stačí málo

Jedným z posledných nemeckých pacientov bol obyvateľ Bavorska, ktorý sa začiatkom roka vrátil z Martiniku. „Medzitým sa už vyliečil,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Zverejnené štatistiky ukazujú, že od roku 2013 bolo v Nemecku zaregistrovaných celkom desať prípadov vírusu zika. Vedľa Nemecka informovali o skoršom výskyte vírusu aj zdravotnícke úrady vo Švédsku a Fínsku, vždy išlo ale o osoby, ktoré sa vrátili z tropických krajín. V stredu nákazu ohlásilo aj Dánsko, chorý pricestoval z Latinskej Ameriky.

Na Slovensku vírus nevieme diagnostikovať

Ako Topky informovala Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva SR, na Slovensku nebol doposiaľ ešte nikto testovaný, nikto sa neliečil a u nikoho sa podozrenie neobjavilo. „V súčasnosti na Slovensku nie sú k dispozícií laboratória, ktoré by vedeli diagnostikovať tento typ vírusu. Momentálne intenzívne komunikujeme so zahraničnými laboratóriami, ktoré sú schopné diagnostikovať ho. V prípade, že by to bolo potrebné, by sme im mohli zaslať na laboratórne vyšetrenie vzorku,“ podotkla Skalická s tým, že v prípade vírusu zika nejde o jednoduchú diagnostiku.

Vírus znetvorujúci deti môže
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zika môže súvisieť s ďalšou chorobou nervovej sústavy

Niektoré krajiny postihnuté vírusom zika zaznamenali v poslednej dobe zvýšený výskyt prípadov ďalšieho ochorenia nervovej sústavy, ktoré je inak relatívne vzácne. Informuje o tom spravodajský server BBC. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto týmto krajinám odporučila, aby sa ich nemocnice pripravili na Guillain-Barrého syndróm, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

Otrasné príbehy Slovákov, ktorí tvrdo platia za chorobu: Šikana dohnala stavbára k samovražde

WHO vraj uznala, že počet prípadov tohto syndrómu sa v niektorých krajinách postihnutých vírusom zika zvýšil. Príčina tohto autoimunitného ochorenia postihujúceho periférnu nervovú sústavu ešte nebola úplne objasnená. Choroba sa prejavuje vzostupnou paralýzou, od slabosti v nohách sa šíri do horných končatín a tváre. Pri rýchlej liečbe získa väčšina pacientov opäť plnú mobilitu. Môže ale skončiť aj smrťou v prípade, že sa vyskytnú závažné pľúcne komplikácie.

Vírus znetvorujúci deti môže
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nákaza vírusom zika sa začala množiť v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu. Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne (vyššie teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kĺbov). Nebezpečenstvo ale hrozí tehotným ženám, pretože infekci podľa podozrenia možno spôsobuje u detí mikrocefáliu (nedostatočný vývoj mozgu). Brazília prešetruje vyše 4 000 prípadov novorodencov, u ktorých je podozrenie, že trpia mikrocefáliou kvôli vírusu zika, niekoľko ich už zomrelo. Súvislosť mikrocefálie s vírusom zika ale zatiaľ nie je preukázaná.

Vírus znetvorujúci deti môže
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa WHO sa Guillain-Barrého syndróm zvyčajne vyskytuje asi v početnosti 0,4 až štyri prípady na 100 000 obyvateľov ročne. Napríklad v Salvádore, kde je tiež teraz rozšírený vírus zika, je obvyklý výskyt asi 14 prípadov Guillain-Barrého syndrómu za mesiac, ale od začiatku decembra do začiatku januára táto stredoamerická krajina zaznamenala 46 prípadov, pričom dvaja ľudia zomreli.

Vírus znetvorujúci deti môže
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

V Hondurase, kde bolo od polovice decembra registrovaných asi 1 000 ľudí nakazených vírusom zika, zaznamenali za rovnakú dobu 13 prípadov syndrómu. Podľa neurológa nemocnice v meste San Pedro Sula Arnolda Thompsona majú normálne desať prípadov za rok, a teraz 13 za mesiac. Všetkých 13 pacientov malo podľa Thompsona predtým buď horúčku dengue, vírus zika, či ochorenie Chikungunya. Tieto tri choroby šíria komáre druhu Aedes aegypti.

Krajiny ohrozené vírusom zika
Zobraziť galériu (7)
Krajiny ohrozené vírusom zika  (Zdroj: ecdc.europa.eu)

Americké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) už oznámilo, že v Brazílii v priebehu niekoľkých dní začne vyšetrovanie možnej súvislosti medzi vírusom zika a Guillain-Barrého syndrómu.

Vírus znetvorujúci deti môže
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VírusZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu