Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Riaditeľku školy obvinenú z vydierania súd poslal do väzby: Cíti sa byť nevinná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Bývalá riaditeľka Základnej školy na Sibírskej ulici v Prešove Natália Tobiášová, ktorá je obvinená z vydierania, išla hneď po dnešnom vynesení rozsudku priamo do väzby. Rozhodol o tom na verejnom zasadnutí odvolací Krajský súd v Prešove. Vyhovel tým sťažnosti prokurátora, ktorý sa nestotožnil s verdiktom prvostupňového súdu zo 6. novembra, ktorý nájdený list v kabinete jednej z poškodených učiteliek nepovažoval za dostatočný dôkaz, že obvinená bude pokračovať v trestnom konaní.

Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák uviedol, že „Krajský súd Prešov dnes na verejnom zasadnutí zrušil rozhodnutie Okresného súdu v Prešove, vzal obvinenú do väzby, nakoľko mal preukázané, že prostredníctvom listu ovplyvňovala svedkyňu a je dôvodná obava z ďalšieho ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie je právoplatné,“ potvrdil hovorca súdu.

Obvinená sa pred senátom bránila tým, že počas dušičkového víkendu bola síce v budove školy, ale nekontaktovala poškodené učiteľky, ani sa s nimi nestretla. Potrebovala si len niečo súrne vybaviť. K nájdenému listu, v ktorom sa mala vyhrážať svojej podriadenej, povedala, že to nie je jej písmo. Na jeho napísanie ani nikoho iného nenaviedla a list poškodenej do kancelárie nedala. Z celej kauzy je neprávom obvinená a cíti sa nevinná. 

Na otázku súdu, prečo jej prichádzali na účet od poškodených učiteliek peniaze, uviedla, že išlo o pôžičky, ktoré jej takýmto spôsobom splácali. Peniaze jej mala požičať jej matka, ktorá je dôchodkyňa. 

Predseda senátu prečítal obsah listu adresovaného zástupkyni riaditeľky školy, v ktorom okrem iného stálo. „Čo urobíš s tými 30 striebornými? Nejde o vyhrážanie, ale varovanie pre teba a tvoju rodinu. Urobila si podraz, odkedy si dostala funkciu a robíš to doteraz,“ zacitoval sudca. Obhajca svoju klientku bránil tým, že svedkyňa najprv tvrdila, že štýl písania a rukopis patrí obvinenej, ale neskôr svoju výpoveď stiahla s tým, že to povedala v rozrušení. 

Odvolací súd sa stotožnil s názorom prokuratúry, že nikto iný okrem obvinenej nemal záujem ovplyvňovať poškodené. Na slobode by mohla v tomto ovplyvňovaní pokračovať ďalej a mariť tým vyšetrovanie. 

Podľa doterajších zistení vyšetrovateľa, mala Natália Tobiášová pod hrozbou straty zamestnania nútiť štyri učiteľky, aby jej každý mesiac odovzdávali časť svojej mzdy. Malo ísť o časť peňazí z osobného ohodnotenia a odmien. Učiteľky jej požiadavkám zo strachu mali vyhovieť a odvádzať jej finančné čiastky, buď v hotovosti, alebo prevodom na účet. Tohto konania sa obvinená mala dopúšťať v období od júna 2012 do marca 2015. Celková spôsobená škoda pre poškodené učiteľky bola vyčíslená na 7870 eur. 

Obvinenú Natáliu T. v pondelok 9. novembra odvolala z funkcie riaditeľky primátorka Prešova Andrea Turčanová na odporúčanie rady školy. Vedením školy bola poverená doterajšia zástupkyňa Martina Petrovská.

Viac o téme: VydieranieNatália Tobiášová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu