Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Motív Valkovej vraždy môže byť najprimitívnejší i najsofistikovanejší, tvrdí exvyšetrovateľ

BRATISLAVA – Motív vraždy advokáta Ernesta Valka, ktorého zastrelili pred piatimi rokmi, môže byť od najprimitívnejšieho až po ten najsofistikovanejší. Domnieva sa bývalý vyšetrovateľ a v súčasnosti obhajca Peter Vačok.

"Čo sa týka motívu, tak môžem zopakovať, čo som už uviedol a to, že práca, ktorú JUDr. Ernest Valko vykonával, vzťahy, ktoré riešil, informácie, ktorými disponoval, odôvodňuje tvrdiť, že motívom jeho vraždy môže byť akýkoľvek motív a to od toho najprimitívnejšieho až po ten najsofistikovanejší. Z tohto pohľadu to má polícia zložitejšie. Každý motív, to je verzia, verzia je množstvo úloh, ktoré je potrebné v procese vyšetrovania preveriť a procesne zadokumentovať," zdôraznil Vačok.

On osobne má na "vyšetrovanie vlastnú definíciu". "Podľa mňa je to rekonštrukcia udalosti, ktorá je považovaná za trestný čin. Tak, ako je to v bežnom živote, čím je odstup času väčší, tým je rekonštrukcia zložitejšia. Nechcem tým povedať, že nie je možné objasniť trestný čin aj po takej dlhej dobe, ale je to podstatne ťažšie. Keď vychádzam z aplikačnej praxe, v týchto prípadoch sa niekedy dajú využiť potrebné dôkazné prostriedky pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti," dodal bývalý vyšetrovateľ, známy napríklad z kauzy únosu syna prezidenta SR Michala Kováča.

V prípade vraždy renomovaného právnika Valka, ku ktorej došlo pred piatimi rokmi, nemá zatiaľ polícia také dôkazy, že by mohla obviniť konkrétneho páchateľa. "Trestné stíhanie naďalej prebieha, vyšetrovateľ vykonal vyše 120 výsluchov svedkov a v prípade bolo vypracovaných 49 znaleckých posudkov. Momentálne nie sú zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Predmetom vyšetrovania naďalej zostávajú viaceré verzie, no bližšie sa k jednotlivým verziám nie je možné vyjadrovať," uviedol v polovici minulého týždňa v súvislosti s piatym výročím vraždy Valka hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu 8. novembra 2010. V októbri 2014 našli na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady údajnú jeho zbraň. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. V prípade nebol dosiaľ nikto obvinený. Policajný prezident Tibor Gašpar v januári 2014 uviedol, že je viacero motívov vraždy právnika. Pripustil, že jedna z nich sa javí ako najrelevantnejšia.

Viac o téme: Ernest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu