Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Redaktori NY Times navštívili Bratislavu a napísali o tom: Poriadne nám naložili!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Málokedy sa stane, že by sa Slovensko objavilo v prestížnych novinách či magazíne. Zväčša to býva v súvislosti s nejakou neslávnou alebo negatívnou skúsenosťou. Známe americké noviny The NewYork Times navštívili naše hlavné mesto a napísali o tom reportáž. Toto je ich pohľad na Bratislavu.

„Škaredé, vysoké betónové bytové jednotky.“ Takto nazýva autorka reportáže New York Times Lisa Schwarzbaum paneláky v Bratislave. Vzápätí dodáva, že Slováci a Česi si zaužívali tieto bytové jednotky nazývať paneláky. Tie mali vyriešiť ubytovanie po druhej svetovej vojne. Novinárka vidí v šedých bytoch utopický sen o rovnostárskej komunistickej spoločnosti, kde každý dostane rovnako podľa svojich potrieb. Iba v najväčšom bratislavskom sídlisku býva až 130 tisíc obyvateľov.

Redaktori NY Times navštívili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: repro foto nytimes.com)

Pripomína tiež výrok bývalého československého prezidenta Václava Havla, ktorý nazval paneláky „nedôstojnými králikárňami, vhodnými na demoláciu“. Vládnuca politická ideológia sa snažila svoju vtedajšiu filozofiu preniesť na ich výstavbu.

Redaktori NY Times navštívili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

Autorka článku pricestovala do Bratislavy z Viedne vlakom, cesta jej trvala asi hodinku. Po príchode na Hlavnú stanicu ju čakalo ihneď nemilé prekvapenie, zarazil ju totiž vzhľad vstupnej brány na Slovensko.

Opisuje ju ako "vyčerpanú" a označuje ako "nelogický chaos." Okamžite po príchode si všimla architektetonické kúsky, ktoré nazvala reliktami z komunistickej minulosti. Lisa Schwarzbaum navštívila postupne budovu Slovenského rozhlasu, Slovenskú národnú galériu a Námestie Slobody, no nenechali si ujsť s kolegom ani návštevu Petržalky. „Skoro hodinu sme iba čumeli a dobrých desať minút sme sa učili názvy miest,“ píše o tom ako pozerali na názov mostu Slovenského národného povstania (SNP).

Redaktori NY Times navštívili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nemohli si nevšimnúť ani UFO na moste SNP. Stavitelia mostu však zožali od autorky tvrdú kritiku. „Predvádzanie šialenej deklarácie totalitnej moci nad zdravým rozumom, vrátane trochy pohŕdania, zničili veľkú časť historickej časti Starého mesta a takmer celú židovskú štvrť, aby postavili tadiaľto cestu,“ nešetrí Bratislavu Lisa a pripomína osud architektov, ktorí mali na svedomí tento most.

Mapa Bratislavy
Zobraziť galériu (7)
Mapa Bratislavy  (Zdroj: repro foto nytimes.com)

Keďže neboli za dobre s režimom, ich mená vynechali z nápisov na moste. Keď sa spolu s kolegom vybrala pešo cez most SNP do Petržalky, po chvíli zbadali naše paneláky. Podľa autorky sa začali s pribúdajúcim metrami množiť ako vyrážky.

Redaktori NY Times navštívili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bratislavahotels.com)

No na jej prakvapenie ich v Petržalke neprivítal komunizmus, ale kapitalizmus v podaní Auparku a Digital Parku, v ktorom sídlia svetové značky, dobre známe aj autorke. Keď prešli tieto dve dominanty Petržalky, asi hodinu sa prechádzali pomedzi tunajšími bytovkami. Autorka sa posťažovala, že tejto mestskej časti chýbala zeleň, nádvoria či miesto, kde by sa mohli deti hrať.

Na paneláky zrejme nebude v najlepšom spomínať, keďže v nich nevidí ani módny retroštýl či hipsterčinu. Podľa nej to v týchto obytných priestoroch vôbec nie je. Cestou naspäť sa vracali opäť cez most SNP. No zastavili sa na obed v reštaurácii UFO. „Jedlo bolo luxusné, personál bol takmer neustále pozorný a celkový účet pre dvoch, vrátane drinkov pri obede, nás vyšiel pod 120 dolárov.“ Vychutnali si tu aj dezert, popri ktorom sledovali krásny výhľad na Staré mesta, kam patrí aj katedrála svätého Martina, kde korunovali uhorských kráľov.

Redaktori NY Times navštívili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

S Petržalkou sa autorka lúči pohľad z toalety UFA. „Pohľad bol tak fasinujúci, že som si ani nestihla všimnúť štipľavý nápis na toaletovom okne: Užívate si výhľad?“

Viac o téme: MestoArchitektúraBratislavaNew York Times
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu