Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Návrh k tretiemu sociálnemu balíčku: Dôchodcovia a podnikatelia Fica vyzvali k reforme

Poslanec Jozef Mikloško ako dôchodca tiež využil pobyt zvýhodnený španielskou vládou.
Poslanec Jozef Mikloško ako dôchodca tiež využil pobyt zvýhodnený španielskou vládou.

BRATISLAVA - Ombudsman pre malých a stredných podnikateľov Peter Belinský (KDH) a predseda Združenia kresťanských seniorov Slovenska Jozef Mikloško, poslanec NR SR za KDH, dnes predstavili výzvu pre premiéra Róberta Fica smerom k tretiemu sociálnemu balíčku. Navrhujú, aby pomoc pre dôchodcov bola adresnejšia, spravodlivejšia a zároveň, aby ňou podporili domácich podnikateľov. Opatrenie pracovne nazvali „dve muchy jednou ranou“.

Plánujú podporiť starobných a invalidných dôchodcov, ktorých dôchodok je pod hranicou priemerného dôchodku. Pre túto skupinu dôchodcov navrhujú zaviesť takzvaný „rekondičný“ poukaz v hodnote 50 eur, ktorí by si mohli dôchodcovia následne uplatniť vo vybraných kúpeľoch. Podľa údajov Sociálnej poisťovne by sa toto opatrenie týkalo 126 957 invalidných dôchodcov a 429 348 starobných dôchodcov. Dopad na štátny rozpočet by bol vo výške asi 28 miliónov eur

Pomoc cestovnému ruchu

Takéto opatrenie by znamenalo aj výraznú pomoc slovenským podnikateľom v cestovnom ruchu v kúpeľníckej oblasti. Ak by sme predpokladali, že všetci dôchodcovia by danú možnosť využili a strávili by 3 dni v kúpeľnom zariadení, znamenalo by to reálnu podporu na vznik 17 tisícov pracovných miest (berieme do úvahy, že 100 prenocovaní tvorí jedno pracovné miesto).  „Takáto pomoc dôchodcom znamená aj reálnu pomoc domácim podnikateľom,“ tvrdí Ombudsman pre malých a stredných podnikateľov Peter Belinský (KDH).

Inšpiráciou pre takáto opatrenie je systém podobných poukazov fungujúcich v Španielsku, kde túto možnosť majú dôchodcovia využiť poukaz na pobyt pri mori, pričom mimo sezóny to platí aj pre zahraničných seniorov  v rámci Európskej únie.

Záujem prevyšuje kapacity

Podľa slov Jozefa Mikloška súčasná situácia u nás je takáto: Týždenné rekondičné pobyty so štátnou účelovou dotáciou poskytuje Konfederácia odborových zväzov prostredníctvom svojej hotelovej spoločnosti Sorea, Jednota dôchodcov na Slovensku v rôznych slovenských kúpeľoch a v menšej miere aj Odborový zväz potravinárov. V roku 2014 malo takúto možnosť 11 940 dôchodcov, využilo ju 9 524 osôb. Rozdiel je daný tým, že o pobyty v horách, ktoré predovšetkým ponúka Sorea, je menší záujem. O pobyty v kúpeľoch je záujem prevyšujúci kapacity, takže Jednota dôchodcov na Slovensku uprednostňuje svojich členov, čo je v rozpore so samotnou podstatou štátnej dotácie, ktorá by mala patriť všetkým seniorom.

MPSVaR na tento účel v rok 2015 vyčlenilo dotáciu vo výške 597-tisíc eur. Konfederácia odborových zväzov dostane 342-tisíc eur, čo zodpovedá možnosti pobytu pre  6 840 seniorov, Jednota dôchodcov 215-tisíc eur (4 300 osôb)  a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur.

Možnosť využitia dotácie Španielskej vlády na rekreačný mimosezónny pobyt v Španielsku som v r. 2010 ja ja využil a mám s ním veľmi dobrú skúsenosť. V čase, keď hotely už nemajú zákazníkov, prichádzajú seniori z celej Európy a rekreujú sa pri mori. 

Viac o téme: Jozef MikloškoPeter BelinskýOmbudsman pre malých a stredných podnikateľovZdruženie kresťanských seniorov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu