Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Verdikt diskusie je jasný: Jednofarebná vláda Ficovho Smeru je reálna

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Posledný prieskum agentúry Focus, podľa ktorého by Smer-SD mohol po voľbách znovu zostaviť jednofarebnú vládu, je v tejto chvíli realistickým scenárom. V diskusii na TABLET.TV to uviedol publicista Juraj Hrabko.

„Päť mesiacov pred voľbami to podľa môjho názoru vyzerá tak, že ak sa niečo zásadné nestane a nevybuchne nejaká mediálna bomba, je celkom reálna možnosť, že Smer opäť zostaví vládu sám,“ poznamenal. Pre Roberta Fica by to zrejme znamenalo, že vyrovná slovenský rekord Vladimíra Mečiara a stane sa premiérom tretíkrát.

„Záleží na voličskej účasti a aj tom, aké možnosti im ponúka druhá, pravicová strana,“ uvažuje Hrabko. „Vidíme, že voličom veľa možností neponúka a nemotivuje ich, aby išli k voľbám. Okrem toho hrozí veľký prepad hlasov aj tých voličov, ktorí prídu voliť pravicové strany,“ upozornil. 

OĽaNO a hnutiu NOVA podľa neho už viacero prieskumov ukázalo, že môžu mať problém prekročiť zvýšený, sedempercentný prah vstupu do parlamentu pre koalície. „Ak by sa tento trend nezvrátil, mali by svoje rozhodnutie prehodnotiť,“ povedal s tým, že ak by kandidáti NOVA jednoducho figurovali na listine OĽaNO, na postup do parlamentu by im stačilo päť percent.

Hoci posledný prieskum agentúry ASA nameral tesné postupové čísla SMK a SDKÚ-DS a vo Focuse ich získala SaS, podľa Hrabka aj tu hrozí prepad hlasov. „Hrozí, že prepadnú hlasy pre SaS, je takmer isté, že prepadnú hlasy pre SDKÚ, SKOK a Šancu. Môže prepadnúť až 20 percent hlasov,“ odhadol.

Hrabko komentoval aj návštevu generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna na Slovensku. Podľa neho išlo v prvom rade o zdvorilostnú a rozlúčkovú návštevu, keďže mandát Pan Ki-muna na budúci rok na jeseň končí. Zároveň dodal, že pre Slovensko nie je dobré, ak na post generálneho tajomníka OSN ašpirujú dve osobnosti - minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák aj exminister Ján Kubiš. „Pokiaľ bude mať Slovensko dvoch kandidátov, nevyhrá ani jeden. Veľmi silná sa zdá byť bulharská kandidátka,“ zdôraznil Hrabko.

Kanceláriu podpredsedu maďarskej radikálnej strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede by podľa neho mali už teraz zrušiť zodpovedné slovenské inštitúcie. „Ani Jobbik, ani maďarský parlament nemá oprávnenie pôsobiť na Slovensku. Občan Szávay si podľa mňa môže zriadiť kancelárií, koľko chce, ale nemôže tam byť tabuľka, že je podpredsedom strany Jobbik a poslancom maďarského parlamentu,“ povedal.

„Ak bude k tomu schválený zákon, prinesie aj iné a oveľa nepríjemnejšie veci ako iba vypudenie pána Szávaya, ktoré je podľa mňa možné už teraz,“ komentoval Hrabko avízo predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, podľa ktorého by sa pre Szávayovu kanceláriu mohol novelizovať niektorý zákon, napríklad zákon o politických stranách.

Viac o téme: Robert FicoSmerJuraj Hrabko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu