Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spoveď obetí teroru Róberta: Marek (†23) mohol žiť, škandalózne zlyhanie polície, tvrdí expert

Marek (†23) mohol žiť, keby kompetentní rázne postupovali voči Róbertovi. Zobraziť galériu (3)
Marek (†23) mohol žiť, keby kompetentní rázne postupovali voči Róbertovi. (Zdroj: Facebook)

VRBOVÉ - Vražda Mareka z Vrbového, ktorého na smrť dobili otec Róbert s maloletým synom Patrikom, stále rezonuje malým mestečkom. Pri šokujúcich detailoch vraždy tuhne krv v žilách. Otec mal syna povzbudzovať, aby v krvi ležiaceho Mareka dorazil. No k samotnej vražde nemuselo vôbec prísť, keby naše orgány konali. Bezpečnostný analytik tvrdí, že by sa mala vyvodiť zodpovednosť voči kompetentným, ktorí tomu mali zabrániť!

O brutálnej vražde Mareka z Vrbového sme informovali pred vyše mesiacom. Nové informácie o Róbertovi a jeho synovi, vyrážajú dych. Nebolo výnimkou, dokonca to bolo skôr pravidlom, že násilník Róbert vo Vrbovom rozdával údery komukoľvek. Odborné lekárske vyšetrenia tesne po čine ukázali, že na trinásťročnom synovi, Patrikovi, bude mať „výchova“ otca dlhodobé následky. Šokujúci je najmä postup úradov, ktoré mohli Marekov smrti zabrániť, informuje Piešťanský týždeň.

Patrik sa vyhrážal učiteľom aj dospelým

Správanie Róbertovho syna Patrika bolo dobre známe v okolí aj v škole. Chlapec napádal spolužiakov aj učiteľov. Za poznámky voči správaniu mladého delikventa, dorezal triednemu učiteľovi gumy na aute. Keď sa prišiel učiteľ sťažovať riaditeľke, namiesto rozhodného konania ho zbavila triednictva.

Riaditeľka školy vo Vrbovom teda správy o Patrikovom neposunula kompetentným orgánom a tak sa situácia neriešila. Výpoveď jednej z matiek, ktorej dcéra chodila s Patrikom do školy, mrazí. Chlapec bol drzý a nebál sa vyhrážať smrťou dospelým. „Pravidelne čakával na moju dcéru pred školou len preto, že ju chcel zbiť. Bral jej desiate a vyhrážal sa aj mne,“ povedala portálu matka. „Pri snahe o dohovor ma poslal vulgárne do p...e, vynadal mi, že som k...a, opýtal sa, či chcem guľku do hlavy, a dodal, že si mám na neho dávať veľký pozor,“ dodala.

Róbert išiel svojmu synovi vzorom
Zobraziť galériu (3)
Róbert išiel svojmu synovi vzorom  (Zdroj: Facebook)

Nemožno sa čudovať, otec mu išiel príkladom. Róbert zaútočil v minulosti aj na Marekovho mladšieho brata Martina a jeho kamaráta, pričom jednému zlomil nos a druhému vybil zub. Keď sa obrátili na políciu, tá to vyhodnotila ako priestupok s maximálnym následkom pokuty vo výške 33 eur. Podľa našich informácii pravidelne vyrýval, vyhľadával potýčky a často sa bil. Napádal aj ľudí, ktorých nepoznal.

Mladý Mikuláš Černák?

Po Vrbovom sa Róbert preháňal vo svojom aute a podľa miestnych dával šoférovať aj svojmu neplnoletému synovi. V jednej z firiem v tomto meste ho na základe informácií nechceli ani prijať do práce. Povrávalo sa, že bral pervitín a týral svoju bývalú ženu. Mladý Patrik sa medzitým pýšil na svojom Facebooku drsnými fotkami, ukazoval na nich aj svoj pravdepodobný vzor - mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.

Ďalšia obeť hovorí o tom, že kvôli Róbertovi sa musela s partnerkou odsťahovať do iného mesta. Okresný úrad v Piešťanoch, kam policajti posúvali svoje sťažnosti, útoky neriešil, pretože sa vrbovským policajtom vraj nepodarilo preukázať spáchanie činov. Ten istý dotyčný, ktorého Róbert napadol, zbil a ukradol fotoaparát sa nenechal len tak odbiť a podal sťažnosť na piešťanskú prokuratúru.

Polícia mohla a mala Róberta riešiť skôr

Okresná prokuratúra však konštatovala niečo iné ako polícia. Rozhodnutie Okresného úradu navrhla zrušiť a vec postúpiť orgánom činným v trestnom konaní. Rovnako prokuratúra konštatovala, že pochybili aj policajti vo Vrbovom. Róbertove činy mali riešiť v trestnom konaní. Takto by Róbertovi hrozila basa a prinajlepšom by sa trochu uvedomil.

Marek s priateľkou
Zobraziť galériu (3)
Marek s priateľkou  (Zdroj: Facebook)

No tento scenár sa nekonal, naopak - stala sa obrovská tragédia. Marek sa v inkriminovaný večer s kamarátom vracal v noci domov, keď ho prepadol Róbert so synom. Päsťami zaútočili na Marekovho kamaráta, aby ho surovo bili. Marek sa ho potom zastal. Následne sa ušlo aj jemu. Poskytnutý čas využil Marekov kamarát na útek. Žiaľ, Marekovi už nemal kto pomôcť.

Pomáhať a chrániť - vrahov a darebákov?

Topky oslovili známeho bezpečenostného experta Milana Žitného, ktorý sa zaoberá aj otázkami ohľadom fungovania polície, aby vyhodnotil postup kompetentných. "Z dostupných faktov je zrejmé, že policajné orgány dlhodobo nekonali v zmysle Trestného poriadku, buď aby si uľahčili prácu, alebo za ich nečinnosťou môžu byť aj iné motívy, napríklad nadštandardné vzťahy s páchateľom a podobne," reagoval odborník.

Podľa neho by mali byť vyvodené dôsledky voči zodpovedným osobám. Nezabránili totiž tomu, aby Marek musel zomrieť. "Výsledkom ich nezákonností je v každom prípade smrť človeka, čo je pádny dôvod, aby okamžite začala konať inšpekcia rezortu vnútra voči tým prílušníkom Policajného zboru, ktorí sa fakticky podieľali na zakrytí trestného činu vraždy. Mali by byť postavení mimo výkon služby a malo by sa voči nim viesť trestné konanie. V opačnom prípade môžeme odporúčať, aby nápis na policajných vozidlách "Pomáhať a chrániť" bol doplnený o text "vrahov a iných darebákov"," dodal pre Topky Milan Žitný.

Marekovi skákali po hlave

Šokujúce detaily bitky zachytil obyvateľ neďalekého paneláku vo Vrbovom. Hluk ho vyhnal z postele, aby celý incident sledoval z okna. „Zabime ho, zabime ho. Ukážem ti, ako nás v škole učili zabíjať židov. Pozri, celý prst mi vbehol do jeho oka,“ povedal pre Piešťanský týždeň nemenovaný očitý svedok. Následne uvidel ako trinásťročný chlapec skáče Marekovi po hlave. „Silnejší sedel pričupený a opretý o múr gymnázia, útlejší do niečoho na zemi intenzívne kopal. Dvíhal nohu dohora a údery dopadali chodidlom nohy,“ dodal. Okamžite zavolal policajtov, no ich príchod so záchrankou už Marekovi nestačil pomôcť.

Bezprecedentná agresivita sa prejavila zraneniami na Marekovom tele. „Bezprostrednou príčinou smrti bolo zlyhanie centrálnej nervovej sústavy - mozgová smrť v dôsledku zakrvácania pod obal mozgu a do komôr mozgu. Na oblasť hlavy pôsobilo opakované fyzické násilie veľkej intenzity v rôznych smeroch,“ tvrdí lekárska správa, ktorá konštatovala tiež viaceré pomliaždeniny. Róbert mal iba niekoľko škrabancov. Jeho syn sa ho snažil brániť, tvrdil, že má vybité zuby a oklamať tak policajtov. Násilník Róbert sa rovnako ako ku svojim obetiam správal aj voči jeho žene, Patrikovej matke. Strach ju neopúšťal ani po rozvode a tak musela zbaliť kufre a odísť na východ Slovenska.

Róbertovi hrozí až 20 rokov v base

Polícia vyšetruje prípad vo Vrbovom ako obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný formou spolupáchateľstva. Polícia o niekoľko hodín zadržala podozrivého muža a policajti mu dychovou skúškou namerali 1,21 promile alkoholu v dychu. Róbert podľa polície tvrdí, že si kvôli opitosti na nič nepamätá.

Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy a spracoval podnet na jeho väzobné stíhanie, informovala hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová. Druhú osobu polícia vypočula a vzhľadom na jej vek, je trestné stíhanie neprípustné. Obvinenému mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov.

Viac o téme: VraždaSynMarekPatrikRóbertVrbové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu