Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Belize ožila, polícia zverejnila utajované materiály: Ficova ochrana?!

Napriek oficiálnemu ukončeniu vyšetrovanie kauzy Belize, spor medzi Matovičom a Ficom sa zrejme neskončil. Zobraziť galériu (6)
Napriek oficiálnemu ukončeniu vyšetrovanie kauzy Belize, spor medzi Matovičom a Ficom sa zrejme neskončil. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dokumenty, ktoré majú podľa Igora Matoviča preukazovať, že machinácie okolo verejného obstarávania ministerstva vnútra na hasičské terénne štvorkolky vedú až k účtom premiéra Roberta Fica a jeho manželky v Belize, sú verejné. Sprístupniť sa ich rozhodol policajný vyšetrovateľ, ktorý preveruje podanie lídra OĽaNO.

Novinárom dnes Matovičove dokumenty rozdal policajný prezident Tibor Gašpar po skončení jeho popoludňajšej tlačovej konferencie. Krok odôvodnil tým, že vyšetrovateľ chce "zobjektivizovať situáciu". Polícia chce podľa slov Gašpara reagovať na opakované slovné útoky Matoviča a dokázať, že z materiálov nevyplýva nič, čo tvrdí v súvislosti s premiérom a jeho zainteresovanosťou na tendri.

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Chcem konštatovať, že z toho materiálu nevyplýva ani len zmienka, ani žiaden náznak o tom, že by súviseli s nejakými účtami na Belize, respektíve s účtami inej schránkovej spoločnosti, prípadne s účtami, na ktorých by boli sumy, ktoré sa v spomínanom materiáli, respektíve vo vyhláseniach niekoľkokrát konštatovali,“ uviedol Gašpar.


Prečitajte si: Kauza účtu na Belize uzavretá: Matovič pozná pravdu, v politike podľa Fica nemá čo robiť


Matovič dnes opätovne kritizoval prácu polície, tá podľa neho nemá záujem dôkladne vyšetriť prípad, plní úlohy premiéra Roberta Fica a jeho problém zametá pod koberec. „Mám pocit, že sme vťahovaní do politického boja vyhláseniami pána Matoviča,“ odmietol takéto tvrdenia policajný prezident. Prisľúbil, že vyšetrovateľ si v tomto prípade bude robiť svoju robotu tak, ako mu ukladá zákon.

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Policajné prezídium dnes oznámilo, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií poskytnutých poslancom NR SR Igorom Matovičom (OĽaNO) vo veci existencie účtov predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky Svetlany v banke v Belize. Gašpar vysvetlil, že vyšetrovanie polícia rozdelila na dve samostatné časti. 

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Jednu z nich pritom vyšetrovateľ uzavrel vo štvrtok (15.10.). Osobitný spis potom vedie v súvislosti s podozrivým verejným obstarávaním, kde vyšetrovanie pokračuje. „Je to štandardný postup, deje sa to aj v iných veciach,“ odpovedal Gašpar na otázku, prečo bolo vyšetrovanie rozdelené.

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj samotný Matovič, ktorý policajnému prezidentovi vyčítal takýto postup, ktorý on sám považuje za účelový s cieľom pomôcť premiérovi Ficovi. Matovič navyše Gašpara kritizoval aj za to, že pri preverovaní existencie účtov nebola polícia dôkladná a obmedzila sa len na vyžiadanie si informácie od miestnej spravodajskej služby.

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Takto sa však podľa Matoviča nedá zistiť, že premiér má v daňovom raji anonymnú schránkovú firmu s účtami. Gašpar Matovičovi odpovedal, že hodnotí vyšetrovanie bez toho, aby poznal vyšetrovací spis a úkony, ktoré polícia v tejto veci urobila. Poslancovi odporučil, aby sa v prípade pochybností obrátil na Generálnu prokuratúru, ktorá môže správnosť postupu policajného vyšetrovateľa preveriť.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičBelize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu