Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci nechcú referendum o utečencoch, ukázal prieskum

Róbert Kaliňák je tvrdým odporcom kvót. Zobraziť galériu (3)
Róbert Kaliňák je tvrdým odporcom kvót. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov je proti vyhláseniu referenda o kvótach na prijímanie imigrantov.

Vyplýva to z prieskumu Európskeho analytického centra, ktorý sa realizoval telefonicky v dňoch od 30. septembra do 6. októbra na vzorke 1541 respondentov. Prieskum realizovalo EAC ako reakciu na júnové vyjadrenie predsedu vlády, že v prípade, ak Brusel príjme kvóty (ktoré koncom septembra EÚ schválila), zváži vyhlásenie referenda.  

Respondenti v prieskume odpovedali na otázku: „Ste za to, aby bolo na Slovensku vyhlásené referendum o kvótach na prijímanie imigrantov?”. Viac ako polovica opýtaných, 54 percent s vyhlásením referenda na tému kvót nesúhlasila. Naopak, 38 percent respondentov si vyhlásenie referenda praje. Zvyšných 8 percent opýtaných sa k položenej otázke nevedelo, resp. nechcelo vyjadriť.

Slováci nechcú referendum o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Proti vyhláseniu referenda boli najmä vysokoškolsky vzdelaní respondenti. Nesúhlasilo až 60 percent z nich. S referendom by súhlasilo 34 percent vysokoškolsky vzdelaných respondentov a 6 percent sa nevedelo vyjadriť.

Slováci nechcú referendum o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Podľa analytičky Európskeho analytického centra Kristíny Šabíkovej, sa väčšina reakcií vyznačovala pesimizmom. Veľká časť respondentov bola sklamaná z výsledkov, ktoré dosiahli predstavitelia slovenskej vlády počas rokovaní v Bruseli. Napriek tomu si Slováci myslia, že situáciu by mali riešiť politici. Väčšina opýtaných zdôvodňovala svoje odmietavé stanovisko množstvom neplatných referend z minulosti. Respondenti najčastejšie uvádzali ako príklad tohtoročné februárové referendum, ako aj referendum v Gabčíkove. Pre mnohých Slovákov sa po týchto skúsenostiach stal pojem referendum synonymom zbytočného vyhadzovania peňazí.

Viac o téme: Anketa ReferendumUtečenciKvótyPrieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu