Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové zistenie v prípade vraždy talianskeho dôchodcu: Na Slovensku zadržali organizátora popravy

Ivan Pajdek Zobraziť galériu (3)
Ivan Pajdek (Zdroj: Foto: youtube)

RÍM/BRATISLAVA - Koncom septembra otriasla Talianskom brutálna vražda dôchodcu. Polícia viní zo smrti 73-ročného Pierluigia Tartariho trojicu páchateľov, medzi nimi je aj 19-ročný Slovák Patrik Ruszo a 22-ročný Rumun Constantina Fitija. Podľa najnovších informácií mladíkov nahovoril tretí z gangu páchateľov 51-ročný Chorvát Ivan Pajdek, ktorého naši policajti na základe medzinárodnej spolupráce zadržali na Slovensku.

"Môžeme potvrdiť, že policajti z prezidiálneho cieľového pátrania v spolupráci s PPÚ KR PZ Banská Bystrica zadržali v sobotu dňa 3. októbra v ranných hodinách v obci Veľký Blh na Ulici mieru medzinárodne hľadaného Chorváta Ivana P., na ktorého bol dňa 1. októbra Sekciou pre predbežné vyšetrovanie súdu v talianskom meste Ferrara vydaný Európsky zatýkací rozkaz," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Pajdeka zadržali u bývalej priateľky. Momentálne na svoj ďalší osud čaká vo vydávacej väzbe.

V tomto prípade sa potvrdila vynikajúca medzinárodná policajná spolupráca. "Talianske justičné orgány požiadali o spoluprácu pri zadržaní cestou Národnej ústredne SIRENE úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru, zároveň poskytli ďalšie informácie vedúce k jeho neskoršiemu zadržaniu. Zadržaný bol predvedený pred prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici," doplnil Slivka.

Zadržanie Slováka Patrika Ruszoa
Zobraziť galériu (3)
Zadržanie Slováka Patrika Ruszoa  (Zdroj: tgcom24)

Pekný kvietok

Pajdek je pekný kvietok, v čase vojny opustil Dalmáciu a hľadali ho po celej Európe. Pod rôznymi identitami páchal trestné činy, pri ktorých ukradol desiatky tisíc eur. Jeho posledný zločin šokoval celé Taliansko. Čelí bvineniu  z toho, že nahovoril dvoch mladíkov, s ktorými sa ešte 9. septembra vlámal, okradol, uväznil, bil a nakoniec zabil 73-ročného talianskeho dôchodcu. Zviazané telo Pierluigia Tartariho nechali na opustenom statku a odišli.

Pierluigi Tartari
Zobraziť galériu (3)
Pierluigi Tartari  (Zdroj: repubblica.it)

Dôchodcovo mŕtve telo bolo nájdené v značnom štádiu rozkladu 18 dní po brutálnej vražde v opustenej chate.  Krátko na to, polícia zadržala dvoch mladík z trojice podozrivých, Pajdek stále unikal.


Prečítajte si aj:

Slovák brutálne vraždil v Taliansku: Život dôchodcu (†73) nemal cenu, Patrik (19) mu pripravil peklo!


Ako informuje portál jutarnji.hr, Slovák Patrik Ruszo pred vyšetrovateľmi, aby si zmiernil trest, povedal, že dôchodcu nezabil: "Bol nažive, keď sme odišli."  Jedna vec je však istá, a to že trojčlenný gang zosnulému ukradol platobnú kartu a uskutočnil výbery hotovosti v bankomatoch, čo je zachytené na bezpečnostných kamerách.

Pajdek vystupoval pod rôznymi identitami

Muž je podľa Európskeho zatýkaciaho rozkazu talianskymi justičnými orgánmi obvinený zo spáchania trestných činov vraždy, vážneho ublíženia na zdraví, organizovanej alebo ozbrojenej lúpeže. Označovali ho ako nebezpečného páchateľa, pričom používal aj ďalšie identity. Vystupoval ako Maďar Šandor Huber, či Šador N., a rovnako aj ako Chorvát Mate G. Za posledných 20 rokov najčastejšie žil v talianskom meste Ferrara. Medzi vyšetrovateľmi bol známy ako Spiderman, pretože neuveriteľne ľahko prekonával prekážky a výšku. Thajskí policajti si ho pamätajú z roku 1997, keď ukradol tri milióny lír v hotovosti a zlato. Prekonal štvormetrové prekážky len pomocou vlastnej sily a zbrane.

Útok na talianskeho dôchodcu

Pajdek sa mal v dňoch 09. – 10. septembra poločne s ďalšími dvomi páchateľmi vlámať do domu obete, kde ukradli platobnú kartu, identifikačnú kartu, vodičský preukaz a Opel Corsu. Talianskeho dôchodcu zviazali, zapchali mu ústa, viacnásobne bili neznámym nebezpečným predmetom a nakoniec ho ponechali zomierajúc na okraji obytného areálu. Gang páchateľov, medzi ktorými bol 19-ročný Slovák Patrik Ruszo a 22-ročný Rumun Constantina Fitija, odišiel z miesta činu a z viacerých bankomatov vybral peniaze, ktoré použil na nákup mobilných telefónov, šperkov a podobne. Ešte v ten istý deň sa trojica páchateľov vlámala do ďalšieho domu v rovnakom obytnom areáli, odkiaľ ukradla dve poľovnícke pušky a obrazy. Horná hranica trestu za uvedené skutky je podľa talianskeho trestného poriadku 24 rokov.

 

 

Viac o téme: SmrťVraždaSlovákTalianChorvát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu