Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smeráci Brixi a Martvoň naštvali svojich kolegov: Miesto parlamentu si odbehli do Izraela

Anton Martvoň a Otto Brixi Zobraziť galériu (6)
Anton Martvoň a Otto Brixi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Smeru Anton Martvoň a Otto Brixi naštvali svojich kolegov z parlamentných lavíc. Mladí poslanci chceli zabrániť manipuláciám s počítadlami najazdených kilometrov a tak predložili do parlamentu novelu zákona. No v čase jej schvaľovania, teda vo chvíli, keď si svoj návrh mali obhájiť, ho museli odložiť. Prečo?

Novela, ktorú predložili smeráci Martvoň s Brixim, má zakázať manipuláciu s počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch. No keď prišiel v parlamente koncom septembra na rad ich návrh, musel sa preložiť. Prečo? Predkladatelia totiž neboli v parlamente. Smeráci boli v tom čase v Izraeli.

Smeráci Brixi a Martvoň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Smeráci Brixi a Martvoň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nrsr.sk)

Návrh zákona teda preložili na neskôr, čo podľa našich informácií pobúrilo ich vlastných kolegov. Je pravidlom, že predkladatelia musia byť v parlamente, keď prichádza na rad ich návrh. Predkladateľ si sadne vedľa rečníckeho pultu a zákon uvedie do pléna. Martvoň s Brixim v čase, keď ich novela prichádzala na rad, tak urobiť nemohli. Kolegovia z parlamentu museli na nich počkať až sa vrátia.

Smeráci Brixi a Martvoň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Ich právnu normu tak až včera plénum posunulo do druhého čítania. Martovňovi to však nebránilo v tom, aby na svojom Facebooku informoval o stretnutí v Jeruzaléme s kresťanskými politikmi z celého sveta. Brixi a Martvoň upozornili na seba pred nedávnom, keď chceli v parlamente zakázať kazítka. No napokon po tvrdej kritike verejnosti a médií svoj návrh zákona stiahli.

Smeráci Brixi a Martvoň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

O čom je ich novela

Novela má zakázať zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkať služby smerujúce k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Vynovený zákon má teda postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby, a nie bežných obyvateľov, ktorí často predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že má pretočené kilometre. Za neoprávnené a úmyselné manipulácie s odometrom bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uložiť pokutu od 5000 eur do 50.000 eur. A to až do dvoch rokov odo dňa, keď sa SOI dozvedela o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov.

Martvoň a Brixi chcú tiež zakázať poskytovanie služieb spojených s pretáčaním odometrov, zakázať používanie tzv. antiradarov, ako aj majákov neoprávneným osobám. Poslanci zároveň sľúbili, že pokiaľ zákon v NR SR prejde do druhého čítania, tak sa pozrú aj na sankcie pre autobazáre a predajcov vozidiel, ktorí ich vo veľkom predávajú bežným ľuďom so stočenými kilometrami s cieľom čo najviac zarobiť.

Viac o téme: ParlamentZákonOtto BrixiAnton Martvoň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu