Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko robí pohovory so sýrskymi kresťanmi, no Kaliňák varuje: Majme pud sebazáchovy

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda je naďalej presvedčená o tom, že pri súčasnej migračnej vlne do Európy je schopná integrovať na Slovensku stovku sýrskych kresťanov. "A s tým začneme," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Dokonca už máme to číslo naplnené, vieme o tých ľuďoch a už s nimi postupne tvoríme pohovory a privezieme ich sem. Vieme, že sa integrujú a vieme, že pre nás naozaj budú veľkým prínosom. Ale nebláznime s tým, že zrazu masa 50.000 ľudí určená bruselským administratívnym rozhodnutím pristane na Slovensku. Majme aspoň trošku pud sebazáchovy," vyzval. Hlavnou úlohou podľa neho je zastaviť sýrsky vojenský konflikt. V tejto súvislosti by sa mala začať Európska únia správať ako svetová veľmoc, ktorou chce byť. Myslí si preto, že niektorí jej vysokí predstavitelia by mali skončiť so siláckymi rečami a kritikou malých štátov únie a namiesto toho zabrániť financovaniu a dodávkam zbraní do Sýrie.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že migračná kríza sa začala pred niekoľkými rokmi, preto je presvedčený, že EÚ je v tejto oblasti pomalá a zlyhala. To však podľa neho neznamená, že Slovensko nemá byť ústretové. "Ak hovoríme o utečencoch, tak im máme pomôcť. Ale ak nám niekto núti kvóty, tak to je zle, lebo to je diktát Bruselu," podčiarkol, pričom poukázal na dobrovoľnosť, ktorú uznesením prijala Národná rada SR. V ňom však zároveň vyzvala vládu na aktivity v tejto oblasti.

Myslí si, že Slovensko malo urobiť ústretový krok a súhlasiť, že prijme vyše 700 ľudí, ako pôvodne navrhovala Európska komisia. Keby tu z nich väčšina nechcela zostať, tak by SR mala úplne inú vyjednávaciu pozíciu. "Boli by sme v absolútne inej situácii, keby sme povedali, že pomáhame," poznamenal. Kaliňák poukázal na to, že na základe nového návrhu Európskej komisie nepôjde len o 2287 ľudí, ale o desiatky tisíc, ktoré by mali prísť na Slovensko. "Je to povinný dlhodobý systém, ktorý sa má schváliť. Tu sa nebavíme o dvoch tisíckach, to by Slovensko bez problémov zvládalo. Ale hovoríme, že za povinnými kvótami je to, že v najbližších piatich rokoch by to mohlo byť 50.000 ľudí. A to je situácia, ktorú by Slovensko naozaj nezvládlo integračne," priblížil.

Šéfka Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Bratislave Zuzana Vatráľová sa domnieva, že EÚ je schopná absorbovať súčasné počty utečencov. Pripomenula, že zďaleka nie všetci z nich dostanú azyl, ochranu a možnosť usadiť sa v Európskej únii. Podľa nej by pomohlo zjednotenie jednotlivých azylových systémov k tomu, aby mali vo všetkých krajinách EÚ rovnaké možnosti, pokiaľ ide o azyl a reintegračné možnosti. Dodala však, že pri rozhodovaní, kde sa usadia, zohráva úlohu tiež životná úroveň jednotlivých štátov. "A to sa nedá zjednotiť žiadnym zákonom či nariadením," konštatovala.

Kaliňák kvótam neverí: Je to falošné gesto

V minulosti sme boli schopní zvládnuť väčšiu utečeneckú krízu, ale odvtedy sa Európa posunula niekde inde. V diskusnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS to dnes vyhlásil minister vnútra SR Robert Kaliňák. „Odvtedy bolo Slovensko veľakrát skúšané, opatrenia sme museli robiť aj na úkor zvyšovania životnej úrovne našich občanov. Veľmi komplikovaným, veľmi ťažkým spôsobom sme budovali ochranu našej vonkajšej hranice s Ukrajinou podľa pravidiel stanovených Európskou úniou. Veľmi veľa peňazí sme do toho investovali, boli sme úspešní, zlikvidovali sme nelegálnu migráciu za posledné roky," pokračuje minister s tým, že viackrát to pozitívne hodnotili aj naši susedia, najmä Rakúšania, ku ktorým táto nelegálna vlna vždy smerovala. "Boli to výsledky, za ktoré sme boli hodnotení ako krajina, ktorá má najlepšie zabezpečenú svoju hranicu," spomenul.

Ako ďalej Kaliňák v relácii uviedol, kvóty sú podľa neho falošným gestom. „Najväčšiu odpoveď na kvóty, že sú nezmyselné, dalo nedávno Maďarsko," podotkol a pripomenul, že tam bolo štyritisíc migrantov, ktorí, ak sú nelegálni migranti a nepožiadajú o azyl v Maďarsku, podľa práva Európskej únie musia byť zadržaní v útvaroch policajného zaistenia. Také sú pravidlá, lebo sú to nelegálni migranti a nepožiadali o azyl. Rozhodli sa, že sa vzbúria a urobili si turistickú trasu smerom do Nemecka. Každý bol povinný rešpektovať zákony Maďarska, ale nerešpektoval to. Kaliňák tvrdí, že migranti ukázali, že ich nezaujíma, čo si Európa myslí o kvótach a o prerozdelení do jednotlivých štátov. Oni chcú ísť do Nemecka. Najpodstatnejšia vec na tom, prečo sú kvóty nezmysel je podľa neho to, že ak zavedú kvóty, nikto nedá garanciu, že už nikto nezomrie, už žiadny chlapec nebude na pláži mŕtvy, nič také nebude týmito kvótami zabránené. A v tom je vlastne celý problém týchto kvót, povedal minister vnútra.

Predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár v dnešných Sobotných dialógoch povedal, že utečencom treba pomôcť, ale ak nám niekto núti kvóty, je to zlé. "Urobiť sme mohli to, že necelých 750 ľudí zoberieme na Slovensko. Azylový systém funguje tak, že niektorí z nich môžu dostať azyl a niektorí nie. Zároveň vieme aj to, že väčšina z nich tu nechce ostať," pripomenul Bugár.  

Výzva cirki: Staňme sa najlepšími susedmi migrantov!

Predseda Rady Cirkvi bratskej Štefan Evin v pastierskom liste vyzýva veriacich, aby sa stali najlepšími susedmi migrantov, keď k nám prídu. „Spojené sily jednotlivcov a rodín s podporou zborových spoločenstiev môžu byť reálnou pomocou v rámci vášho dosahu a príkladom aj povzbudením pre ďalšie aktivity zamerané na pomoc migrantom, korí hľadajú nový domov. Nech nám k tomu dobrotivý Boh dá potrebnú odvahu a tvorivú múdrosť, aby sme s radosťou zakúsili, že blahoslavenejšie je dávať ako brať,“ napísal. Zároveň vyzval na modlitbu za politikov, aby nekonali populisticky vypočítavo či krátkodobo pragmaticky, ale aby mali múdrosť a odvahu k správnym riešeniam, aby sme sa nemuseli hanbiť za našu krajinu. „Vstúpme svojou štedrosťou a otvorenosťou do tohto exodu a buďme tými prekvapenými, ktorí si ani neuvedomovali, že robia niečo výnimočné: Pane, kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť? Kedy sme ťa videli ako cudzinca a prichýlili sme ťa...? Amen, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto najmenších bratov, mne ste urobili,“ pripomenul slová z Evanjelia.

Predseda Rady Cirkvi bratskej tiež konštatuje, že sme svedkami nevídaného pohybu ľudí z Blízkeho východu aj Afriky, ktorí opúšťajú svoje domovy a kultúrne aj sociálne korene. „Nie sme však vzdialenými divákmi na inom kontinente. Táto záležitosť sa nás týka, lebo títo pútnici novodobého exodu už stoja priamo pred našimi dverami,“ zdôraznil. Smutnou, ale reálnou výpoveďou o našej kultúre a príslovečnej pohostinnosti je podľa neho, žiaľ, to, že títo ľudia vlastne o život v našej krajine ani nemajú záujem. „Oni na naše dvere neklopú. Ale ich osud je klopaním na naše srdce. Pravda, v súvislosti s týmito udalosťami sme zvonku zahlcovaní protichodnými informáciami, znepokojovaní drastickými zábermi a neraz aj mediálne manipulovaní. Vo svojom vnútri sme konfrontovaní s nedôverou, ľahostajnosťou, ľútosťou, bezmocnosťou a zároveň nutkaním reagovať. Čakáme možno na zázračné riešenie, ktoré navrhne niekto vplyvný a mocný. Obzeráme sa po organizáciách či štruktúrach, ktoré to urobia za nás. V tom je riziko aj slabosť systémov, lebo organizácia nevie prejaviť lásku a súcit,“ napísal s tým, že to môže preukázať len láskavý a súcitný človek.

Evin zároveň v liste priznáva, že aj on zrejme premeškal prvý moment, keď sa mal verejne ozvať. „Čakal som so svojimi myšlienkami na nejaký širší konsenzus, alebo na príklad iných. Pritom rímsky biskup bol na ostrove Lampedusa medzi úbohými utečencami už pred dvoma rokmi a zviditeľňoval problém, pred ktorým sa nedá zatvárať oči. S vďakou si vážim tých, ktorí sa chopili každej príležitosti, aby urobili to, čo je v ich možnostiach a silách pre pomoc utečencom. Cením si tých, ktorí v búrlivej spoločenskej aj mediálnej diskusii odvážne čelia demagógii a nenávisti a hovoria o pravej ľudskosti a sú z nich dnešní Wintonovia,“ zdôraznil v pastierskom liste. Neznámi ľudia, z cudzej kultúry, s odlišným náboženským presvedčením v nás môžu podľa neho vyvolávať obavy a nedôveru. „Počujeme okolo seba varovné hlasy, že sú medzi nimi aj naši nepriatelia, a preto musíme nechať dvere zatvorené. Apoštol Pavol nám ukazuje, ako kresťansky transformujúco máme čeliť aj prípadnému strachu zo skutočných, nielen domnelých nepriateľov: Ak je tvoj nepriateľ hladný, daj mu jesť, ak je smädný, daj mu piť. Lebo, keď toto urobíš, žeravé uhlie mu zhrnieš na hlavu. Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrom premáhaj zlé,“ pripomenul Evin. 

 

 

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu