Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cirkev sa prebúrala do gymnázia, stavebný zákon však neporušila

TRNAVA - Stavebný úrad mesta Trnava, ktorý v pondelok preskúmal minulotýždňové prebúranie sa cirkevných robotníkov do riaditeľne Gymnázia Jána Hollého v centre mesta nezistil, že konali v rozpore so stavebným zákonom.

"Postupovalo sa podľa overenej dokumentácie," konštatoval hovorca radnice Pavol Tomašovič. Súčasne dodal, že pred ukončením rekonštrukcie budovy Mariannum, ktorá susedí s gymnáziom, bude potrebné zohľadniť nové technológie, lebo stavba bola navrhovaná ešte v roku 1992. Povedal to v súvislosti s inštalovaním vzduchotechniky, pre ktorú si robotníci urobili otvor v riaditeľni. Stavebný úrad podľa Tomašoviča vydá k zisteniu v nasledujúcich dňoch aj oficiálnu správu.

Riaditeľ gymnázia Ľudovít Vanek uviedol, že škola podnikne ďalšie kroky cez svojho právneho zástupcu po vyhodnotení situácie. Na Okresný súd v Trnave však ešte minulý utorok doručili návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým by sa na budove zakázali akékoľvek stavebné úpravy zo strany AÚ.

Ľubomír Bošanský, ktorý je zodpovedný za stavebný dozor pri rekonštrukcii budovy Mariannum, sa v mene AÚ v pondelok vyjadril, že budujú zázemie sály pre aulu Trnavskej univerzity. "V rámci projektu je to súčasť stavby," poznamenal v súvislosti s prebúraním sa do riaditeľne gymnázia. Bošanský dodal, že riaditeľ gymnázia mal po výzvach dávno odísť do svojej novej budovy, ktorú škola prevádzkuje v lokalite Na hlinách. Od začiatku konfliktu argumentuje právoplatným stavebným povolením a prácou na cirkevnom stavenisku.

Spor medzi AÚ a gymnáziom o budovu uprostred mesta trvá niekoľko rokov. Gymnázium a jeho zriaďovateľ - Trnavský samosprávny kraj - obhajujú stanovisko, že reštitúcia, po ktorej mal úrad získať budovu gymnázia, nebola v súlade s legislatívou. Cirkev svoje právo obhajuje listom vlastníctva. Okresný súd v Trnave v spore doposiaľ nerozhodol. Žaloba je na súde od roku 2000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu