Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenské obličky v ohrození: Pozor na cukrovku a tlak, chorých pribúda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Pacientov s poškodenými obličkami v dôsledku cukrovky a vysokého krvného tlaku na Slovensku pribúda. Počet pacientov v nefrologických ambulanciách podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pritom vlani mierne poklesol.

Ku koncu uplynulého roka v nich lekári sledovali 180.518 pacientov, z toho 45.367 detí. V porovnaní s prechádzajúcim rokom je to pokles o 2472 pacientov. Poškodenie obličiek spôsobené diabetes mellitus bolo najčastejšie diagnostikovaným ochorením vo vekovej skupine 19- a viacročných osôb (33.164 prípadov). "Medziročne vzrástol počet pacientov s týmto ochorením až o 2193 osôb a od roku 2010 o 8187 osôb. Rovnako sa každoročne zvyšuje počet pacientov s poškodením obličiek hypertenziou. Zatiaľ čo v roku 2010 ich bolo 17.111, v roku 2013 to bolo 20.412 a v minulom roku sa ich počet zvýšil na 21.832," uviedol hovorca NCZI Peter Bubla.

U detí sa podľa jeho slov najčastejšie vyskytoval zápal obličiek. Nefrologické ambulancie mali vlani 9628 detských pacientov s touto diagnózou, čo je o 1173 menej ako rok predtým. Aj v prípade detí však pribudlo pacientov s diagnózou poškodenie obličiek spôsobené diabetes mellitus. Kým predvlani ich bolo 332, minulý rok počet chorých stúpol na 405.

Rovnako je stále viac ľudí, ktorí potrebujú pravidelnú dialyzačnú liečbu. Tú vlani podstúpilo 4302 pacientov, čo predstavuje najvyšší počet za posledných desať rokov, priblížil Bubla. Najviac pacientov (34 percent) malo 70 a viac rokov. Do 18 rokov veku podstúpilo dialyzačnú liečbu 24 pacientov. Najčastejšími diagnózami pre liečbu boli poškodenie obličiek spôsobené diabetes mellitus a zápal obličiek. Obličky vlani transplantovali 114 pacientom, ďalších 504 bolo na čakacej listine.

Náhle zlyhanie obličiek sa zaznamenalo v prípade 1529 pacientov liečených v stacionároch, z nich 580 zomrelo. "V porovnaní s rokom 2013 je to nárast prípadov náhleho zlyhania obličiek až o 295 osôb a zároveň je to od roku 2005 najvyšší počet vôbec. Najčastejšie došlo k náhlemu zlyhaniu obličiek po chirurgickom výkone alebo po zranení, u 467 osôb," povedal Bubla.

Zdravé obličky plnia v organizme životne dôležité funkcie. Každých desať minút prefiltrujú približne päť litrov krvi u dospelého človeka, čím zbavujú telo toxických látok, regulujú tiež množstvo vody v organizme, ovplyvňujú krvotvorbu či regulujú krvný tlak.

Odborníkmi odporúčané preventívne faktory pre udržanie si správnej funkcie obličiek sú obmedzenie fajčenia, kontrola krvného tlaku, primeraná hmotnosť, konzumácia potravín bez umelých chemických prísad, dodržiavanie pitného režimu, pohyb, obmedzenie príjmu alkoholu a liekov. Netreba tiež podceňovať význam preventívnej prehliadky, ktorá dokáže ochorenie odhaliť včas a liečbou ho spomaliť alebo zabrániť jeho progresii.

Viac o téme: CukrovkaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu