Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utorkové horúčavy priniesli nový celoslovenský teplotný rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA – Na Slovensku padol v utorok (7.7.) celoslovenský teplotný rekord. V bratislavskej Mlynskej doline namerali 37,2 stupňa Celzia, priblížil pre TASR Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Prvé rekordy začali podľa jeho slov padať už vo štvrtok (2.7.), v nasledujúcich dňoch postupne pribúdali. "Do piateho júla to bolo len menej nápadné, ale od pondelka (6.7.) bol počet rekordov maximálnej, minimálnej a priemernej dennej teploty vzduchu už výrazne vyšší ako v minulom týždni," povedal Faško.

Najviac rekordov sa prekonalo práve v utorok. "Rekord maximálnej dennej teploty vzduchu bol pre tento deň zaznamenaný na viac ako dvoch tretinách meteorologických staníc s denným spravodajstvom. Ešte výraznejšie to bolo v prípade priemernej dennej teploty vzduchu, pre túto charakteristiku teploty vzduchu nebol 7. júl 2015 rekordný iba na štyroch meteorologických staniciach z približne 50," doplnil Faško.

Pod vysoké priemerné teploty sa podpísala aj mimoriadne až extrémne teplá noc z utorka nadnes. "Táto noc bola tropická na takmer polovici meteorologických staníc s denným spravodajstvom a všade tam, kde táto noc bola tropická, neklesla minimálna teplota vzduchu pod 20 stupňov Celzia. Tam, kde bolo v noci na stredu najteplejšie, neklesla teplota vzduchu ani pod 25 stupňov Celzia," zhrnul.

Viac o téme: RekordPočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu