Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensko prídu cvičiť stovky zahraničných vojakov z krajín NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vojenskí ostreľovači, špeciálne jednotky či vojenskí stíhači z krajín NATO prídu v druhom polroku tohto roka cvičiť na Slovensko. Slovenskí vojaci zas majú v Bulharsku naplánované prvé ostré streľby z protilietadlového systému S-300. Vyplýva to z návrhu na vyslovenie súhlasu vlády s prítomnosťou zahraničných vojsk na území SR a vyslaním slovenských vojakov do zahraničia na účel vojenských cvičení, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO budú precvičovať vojaci v rámci cvičenia Slovak Shield 2015, ktoré sa v Centre výcviku Lešť uskutoční od 8. septembra do 2. októbra. V tejto súvislosti príde na Slovensko asi 320 vojakov z Česka, Maďarska, Poľska a USA.

Začiatkom septembra budú slovenskí a českí delostrelci precvičovať v Lešti streľby zo samohybnej húfnice Zuzana. Na slovenskom nebi zas bude prebiehať spoločné cvičenie letectva členských štátov NATO. Nad Slovenskom tak budú lietať americké stíhačky F 15, F16, F18, švédske gripeny či francúzske stíhačky Mirage a Rafale. Desaťdňové cvičenie by sa malo uskutočniť v období od júla do novembra.

Na Slovensku je naplánované aj spoločné cvičenie slovenských, českých a poľských síl pre špeciálne operácie. V termíne od 29. novembra do 5. decembra zas budú v Lešti vojenskí ostreľovači z USA, ČR, Dánska, Rakúska či Nórska, aby si precvičili taktiku a strelecké postupy. Tradične bude v druhom polroku vyťažené aj Výcvikové a testovacie centrum RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch. Cvičiť s toxickými látkami sem prídu Slovinci, Česi, Maďari, Rakúšania či Francúzi.

Slovenských vojakov v druhej polovici tohto roka čaká viacero cvičení v zahraničí. Približne 30 vojakov vycestuje do španielskej Zaragozi a Portugalska, kde sa uskutoční certifikácia logistickej jednotky určenej pre NRF (NATO Response Force).

Najviac - asi 250 slovenských vojakov pôjde v termíne od 31. októbra do 25. novembra do Poľska, kde bude cvičenie spoločných vojenských jednotiek Vyšehradskej štvorky - Battle Group. Ďalších, približne 60 slovenských vojakov vycestuje do americkej Indiany, kde pôjde o spoločnú prípravu vševojskových a odborných jednotiek. Slovenskí vojaci si prvýkrát zastrieľajú aj z protilietadlového raketového systému S-300. Cvičenie bude prebiehať v Bulharsku v termíne od 15. do 30. augusta.

Viac o téme: CvičenieNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu