Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarské gripeny prileteli do Litvy, čaká ich štvormesačná misia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Štyri bojové lietadlá JAS-39 Gripen maďarských vzdušných síl dnes prileteli na bývalú ruskú leteckú základňu Zoknia v Litve, informovala internetová stránka maďarskej armády Honvedelem.hu. Stroje v maďarských farbách budú od 1. septembra štyri mesiace plniť úlohy ochrany vzdušného priestoru Pobaltia.

Lietadlá štartovali popoludní zo základne v Kecskeméte, pred nimi ráno vzlietli vojenské transportné lietadlá Litvy a Maďarska s tímom technikov. Podľa povereného veliteľa kontingentu Tamása Feketeho sa na tejto misii zúčastnia postupne všetci maďarskí piloti gripenov, striedavo budú slúžiť v Kecskeméte a v Litve.

Dôležitosť účasti maďarských pilotov na ochrane pobaltského vzdušného priestoru zdôraznil pri rozlúčkovej slávnosti v Kecskeméte 17. augusta maďarský minister obrany Csaba Hende. Zdôraznil, že Maďarsko sa ako člen Severoatlantickej aliancie stará o rozvoj svojich ozbrojených síl, aby popri vlastnej ochrane mohlo prispieť aj k spoločnej ochrane v rámci NATO.

"V týchto dňoch je vzdušný priestor pobaltských krajín najkomplikovanejším vzdušným priestorom Európy a možno aj celej aliancie," konštatoval Hende v súvislosti s napätou medzinárodnou situáciou v dôsledku ukrajinskej krízy.

Viac o téme: GripenMaďarskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu