Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Medzinárodná hanba Bratislavy: Cyklistu na pretekoch zrušil dav rútiacich sa neonacistov!

Bernardovu spanilú jazdu prerušili besniaci radikáli Zobraziť galériu (4)
Bernardovu spanilú jazdu prerušili besniaci radikáli (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Obrovská hanba. Tú si Slovensko vyrobilo v sobotu na medzinárodných pretekoch v horskej cyklistike v Bratislave. Celosvetová špička k nám dorazila, aby uvidela bandu chuligánov a výtržníkov, ako demoluje trať a zamestnáva políciu. Hviezdny brazílsky cyklista Bernardo Cruz toto zachytil na svoju GoPro kameru a video zavesil na svoj Facebook. Vyvolalo veľké pobúrenie a Slováci sa mu za tento nepríjemný incident ospravedlňujú.

Prestížne podujatie horských cyklistov City Downhill World Tour v sobotu nespoznalo svojho víťaza. Dôvodom bol útok výtržníkov, ktorí v rámci sobotňajších demonštrácií extrémistov v Bratislave napadli okolitých divákov a zdemolovali spodnú časť trate smerujúcu z Bratislavského hradu na Rybné námestie.

Brazílčan Bernardo Cruz sa v sobotu práve spúšťal dole, keď narazil na dav chuligánov, ktorí sa vydali oproti nemu. Muž tmavšej pleti mal možno aj šťastie, že si grázli nevšimli jeho farbu pokožky, mohol obísť oveľa horšie. Už predtým totiž zaútočili na rodinu s kočíkom zo Saudskej Arábie.

 

Fala galera! Esse e meu video durante minha descida aqui na Bratislavia! Essa cidade é realmente linda! No final da minha descida a pista foi tomada por neo nazistas que estão em protesto e acabaram com nossa corrida!! Espero poder voltar ano que vem para correr essa prova novamente!hi guys! this is my race run here in Bratislava! This city is really amazing! In the final meters of the track the neo nazi just run into the track and destroyed everything (cameras, timing...) Then we had to stop our race!! Hope to come back to this race next year!

Posted by Bernardo Cruz on 21. jún 2015

Maskovaní futbaloví chuligáni zaútočili na divákov počas finálovej jazdy Brazílčana Bernarda Cruza. Na miesto ihneď dorazili policajné zložky a ťažkoodenci, ktorí zasiahli proti skupine približne 300 osôb na nádvorí Bratislavského hradu.  

Po videom mu začali Slováci pridávať komentáre, v ktorých sa ospravedlňovali za vyčíňanie bandy chuligánov. "Dúfam, že sa do Bratislavy budúci rok vrátim, chlapci...mesto je úžasné, ďakujem," napísal cyklista na svojej fanúšikovskej stránke.

Medzinárodná hanba Bratislavy: Cyklistu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Úradujúceho majstra sveta Filipa Polca, ktorý bol zároveň jedným z organizátorov pretekov, nepríjemný incident veľmi mrzí. Organizátori museli preteky zrušiť. "Človek sa polroka snaží, maká na tom, stojí to veľa úsilia a nakoniec to vyvrcholí niečím úplne iným. Nedá sa to opísať, človek dá do toho maximum a takto sa to obráti. Neviem, nebudem to ani komentovať. Prešiel som brazílskymi favlami (chudobné štvrte, pozn. red.), kde sa ľudia zabíjajú pomaly na dennej báze, no funguje to tam v pohode a toto sa tu stane. Veľmi ma to štve," uviedol Polc.

Protestné zhromaždenie proti prílevu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nadšenci prestížneho podujatia doplatili na to, že Bratislava sa v sobotu zahalila do rúcha protestov a demonštrácií. Tie boli zamerané proti islamizácii Európy, v centre hlavného mesta sa však zhromaždili aj odporcovia xenofóbie, nacionalizmu a rasizmu. Polc mal zlé pocity už pred finálovými jazdami. "Ako sme sa vyvážali hore na štart na poslednú jazdu, tak sme videli na námesti pred Prezidentským palácom skupinu ľudí. Potom sa rozbehli do mesta. Neviem, asi si chceli pozrieť hrad. Určite mohlo byť všetko inak, som však rád, že sa nikomu nič nestalo. Dúfam, že naši partneri budú stáť pri nás, a podarí sa to opäť, že aj počasie bude iné a celé to vypáli dvakrát lepšie. Teraz to bolo dvojnásobne horšie," dodal slovenský horský cyklista.

Viac o téme: PochodCyklistikaNeonacistiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu