Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikol prvý zoznam potravín, na ktoré vláda zníži DPH: Kto čakal zázrak, bude sklamaný

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý zoznam potravín, ktoré by mali byť lacnejšie vďaka zníženej dani, dnes uzrel svetlo sveta. Malo by ísť o najpopulárnejší chlieb, dva druhy mlieka či čerstvé mäso. Naopak, daň by nemala klesnúť na jogurtoch syroch či mäsových výrobkoch.

Daň z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín, ako sú chlieb, pečivo, či mlieko sa má od začiatku budúceho roka znížiť zo súčasných 20 % na 10 %. Ide o jedno z hlavných opatrení druhého sociálneho balíčka. „Okruh základných potravín bude veľmi starostlivo vybraný,“ povedal Fico pred nedávnom.

Dnes priniesla správu RTVS, že pozná okruh možných potravín, ktorých by sa malo dotknúť zníženie dane. Mliekari by boli z tohto zoznamu sklamaní. „Sme po prvom oznámení tohto aktu, zníženie DPH, očakávali, že určite čo sa týka mliečnych výrobkov bežnej dennej spotreby bude ten rozsah omnoho širší,“ povedal RTVS prezident Slovenského mliekárenského zväzu Stanislav Voskár.

Unikol prvý zoznam potravín,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: RTVS)

Minister pôdohospodárstva vylúčil zo zoznamu rožky. Topky sa pýtali jeho hovorcu na tento zoznam, no ten presné potraviny povedať nemohol, keďže sa o tom stále rokuje s tým, že "zoznam pošleme na ministerstvo financií, ktoré vyčísli jednotlivé náklady," povedal pre Topky Jahnátkov hovorca Peter Hajnala.

Z ministerstva financií nám Alexandra Gogová prezradila, že kompletný zoznam by mohol byť hotový do konca týždňa, zatiaľ však nemohla potvrdiť ani vyvrátiť informácie RTVS.

Malo by ísť o tieto potraviny:

Dva druhy mlieka

Mlieko

Najpopulárnejší chlieb

Čerstvé mäso

Daň by sa nemala znížiť na tieto potraviny:

Jogurty

Syry

Pečivo

Mrazené mäso

Mäsové výrobky

Viac o téme: RTVSDPHPotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu