Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Grc! Nové výsledky kontrol z reštaurácií na Slovensku: Ruky personálu od výkalov a hnisu!

Foto z kontroly Zobraziť galériu (7)
Foto z kontroly (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

BRATISLAVA – Ázijské reštaurácie sú na Slovensku stále populárnejšie. Bohaté porcie, exotické chute a prijateľné ceny lákajú tisíce zákazníkov, avšak opakované kontroly odhaľujú, že zamestnanci týchto prevádzok vnímajú hygienické pravidlá rozhodne benevolentnejšie, ako by mali. Úrad verejného zdravotníctva vydal správu o mimoriadnej kontrole, ktorú v ázijských reštauráciách vykonal ešte v apríli. Výsledky rozhodne nepotešia.

Hygienici sa zamerali na dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, kontrolu dokladov o odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, nechali si dokazovať pôvod tovaru, merali teploty v chladiacich a mraziacich reťazcoch, sledovali manipuláciu so surovinami, ako aj ich skladovanie či používanie. Znepokojivo dopadlo aj odoberanie náhodných sterov z prostredia, pracovných plôch či odevov a rúk pracovníkov.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

V 202 čínskych, indických, kórejských či orientálnych reštauráciách po celom Slovensku vykonali 254 kontrol. Vrátili sa najmä do tých, v ktorých už v minulosti zistili nedostatky, najviac ich bolo v hlavnom meste. Až v 88 prevádzkach zaznamenali nedostatky, čo predstavuje 43,6 percent. Ide o zlepšenie v porovnaní s kontrolami z roku 2012, kedy hygienické nedostatky zistili až u 76 percent skontrolovaných reštaurácií. V roku 2013 to bolo 46 percent, takže výrazný posun za ten čas ázijské zariadenia veľký pokrok neurobili.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Bratislava sa polepšila

„V Bratislavskom kraji bolo skontrolovaných 48 prevádzok ázijských reštaurácií, z ktorých až 38 sa nachádza v meste Bratislava. Pozitívne je zistenie, že až v prípade 36 ázijských reštaurácií (čo predstavuje 75 % prevádzok) neboli pri kontrolách zistené žiadne hygienické nedostatky. Opakované hygienické nedostatky boli zaznamenané v 4 ázijských reštauráciách a v 8 ázijských reštauráciách boli hygienické nedostatky zistené po prvýkrát,“ píše sa v mimoriadnej správe.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Čo sa týka zhoršenia situácie alebo pretrvávajúcich nedostatkov, hygienici tento fakt skonštatovali v piatich obvodoch, a to v Banskej Bystrici, Martine, Senici, Topoľčanoch a v Žiline. Najvýraznejšie zlepšenie naopak zaznamenali v obvode Bratislava (celý Bratislavský kraj), ale aj v Košiciach, Komárne, Liptovskom Mikuláši, Nitre, Prešove, Prievidzi a v Trnave. Všeobecne najhoršie dopadlo mesto Banská Bystrica, v ktorej nielen zákazníkov sklamalo až 6 ázijských reštaurácií.

Zlepšila sa celková čistota pracovných priestorov a technologického zariadenia, zamestnávatelia sa polepšili v predkladaní požadovanej dokumentácie. „Možno konštatovať, že v opakovane kontrolovaných zariadeniach ázijských reštaurácií došlo k celkovému zlepšeniu hygienickej úrovne. Naďalej však v niektorých prípadoch pretrváva sťažená komunikácia s pracovníkmi z dôvodu jazykovej bariéry a na zisťovaných nedostatkoch sa výrazne podieľala neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy,“ konštatuje sa v správe.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Baktérie, baktérie a zase baktérie

Najznepokojujúcejšie sú laboratórne výsledky odobratých vzoriek. Pri kontrolách bolo odobraných 393 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 38 sterov nevyhovujúcich. Išlo o skutočné "chuťovky", napríklad prítomnosť baktérie Escherichia Coli vo vode indikuje čerstvé znečistenie výkalmi, avšak v odobratých vzorkách vody na týchto miestach sa baktéria, našťastie, nevyskytovala. Niektoré vzácne kmene sú alebo za určitých podmienok môžu byť patogénne, čiže môžu spôsobiť rôzne zápaly, ako napríklad zápal močového mechúra.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Našiel sa aj nadlimitný počet koliformných baktérií. Ak sa tieto baktérie nachádzajú vo vodovodnej vode, znamená to, že, že systém čistenia vody nefunguje, alebo môže byť chybné potrubie. Kontaminácia vody môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako sú hnačka, nevoľnosť a zvracanie. Našli sa na pracovných odevoch a plochách určených na porciovanie tepelne upravovaného mäsa.

Grc! Nové výsledky kontrol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Našiel sa napríklad aj Staphylococcus aureus (alebo zlatý stafylokok) v jednom stere z ruky zamestnanca. Táto baktéria sa nachádza v hnise z otvorených poranení, môže spôsobiť infekcie, dokonca aj otravu krvi. Bacillus cereus nájdený na pracovnej ploche na múčne jedlá zaraďujeme medzi mikrobiálnych pôvodcov alimentárnych intoxikácií – otravy z potravín. Aj preto bolo v dvoch prípadoch nariadené uzatvorenie prevádzky. Celkovo však hygienici hlásia zlepšenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu