Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Slováci už spustili revolúciu v nakupovaní: O novinku má záujem aj zahraničie

Ľudia si na novinku rýchlu zvykli Zobraziť galériu (4)
Ľudia si na novinku rýchlu zvykli (Zdroj: Marek Vician)

BRATISLAVA/KOŠICE - Vynaliezaví Slováci vymysleli novinku, s ktorou chcú preraziť vo svete, a keď nie vo svete, tak aspoň u nás doma. Tvorcovia nápadu, o ktorých sme písali už pre rokom, teraz svoju novinku skúšajú v prvej predajni a dúfajú, že čoskoro si ich patent osvoja aj zahraničné obchodné reťazce.

Svoju novinku slovenskí tvorcovia nazývajú jednoducho Rožkomat. Ide o zariadenie na dávkovanie pekárenských výrobkov, ktoré po roku plánovania a vylepšovania nainštalovali do prvého supermarketu reťazca Fresh v košickej mestskej časti Šaca. Najväčšou výhodou zariadenia je, že zabraňuje nehygienickému naberaniu pečiva.

FOTO Slováci už spustili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marek Vician)

Rožkomat sa páči aj deťom

„Bolo to pre nás ako autorov veľmi milé, ľudia prichádzali k novinke a väčšina ju už poznala z internetu. Niektorí si zariadenie pozerali len z diaľky, potom ale nabrali odvahu a vyskúšali si ho v praxi,“ opisujú tvorcovia svoje dojmy bezprostredne po zavedení zariadenia do praxe. „Máme väčšinu pozitívnych ohlasov a ľudia zariadenie vítajú. V praxi sa ukázalo, že si pečivo naberali aj deti, bolo to pre nich jednoduché a považovali to za zábavu. Podarilo sa nám zhmotniť predstavu, a vytvorili sme zariadenie ktoré dokáže automaticky dávkovať pečivo,“ hovoria autori, ktorí nelenia a už v tejto premýšľajú nad ďalšími vylepšeniami. Ako Topkám prezradili, vymysleli ešte dva ďalšie patenty, pretože „vždy je čo zdokonaľovať a vylepšovať“.

FOTO Slováci už spustili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marek Vician)

Nápad slovenských kreatívcov si už všimli aj zahraničné reťazce. „Rokujeme s reťazcami doma aj v zahraničí, stretnutia sú naplánované na mesiace dopredu. O zariadenie je záujem. Myšlienku víta aj hygiena, ktorá zariadenie odobrila a odporučila jeho používanie,“ dopĺňajú Slováci, ktorých rožkomat bude možno už čoskoro bežnou súčasťou každej predajne s potravinami.

FOTO Slováci už spustili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marek Vician)

 

Viac o téme: Rožkomat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu