Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za 70 rokov spravilo Japonsko najdôležitejšiu reformu: Znížili vek voličov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO – Horná komora japonského parlamentu schválila dnes jednohlasne zákon, ktorý znížil vek voličov v parlamentných voľbách z 20 na 18 rokov. Ide o najdôležitejšiu reformu volebného systému krajiny za uplynulých 70 rokov: jej cieľom je podporiť účasť mladších voličov na hlasovaní, uviedla agentúra Kjódó.

Zákon prijala už 4. júna dolná komora parlamentu. Právo voliť tak získa približne 2,4 milióna ľudí vo veku 18 a 19 rokov. Voličský vek sa v Japonsku naposledy menil v roku 1945, keď bol znížený z 25 na 20 rokov.

Veková hranica pri pasívnom volebnom práve, teda práve byť volený, zostáva nezmenená. Pre kandidátov na poslancov dolnej komory parlamentu, starostov, členov zákonodarných zborov prefektúr a komunálnych parlamentov je to 25 rokov; kandidáti do hornej komory parlamentu a na funkciu prefekta musia dosiahnuť vek 30 rokov.

Zmena sa dotkne už volieb do hornej komory parlamentu plánovaných na leto 2016, no iba ak sa vplyvnejšia dolná komora nerozpustí skôr a nebudú sa konať predčasné voľby. V Japonsku sa pripravuje aj zníženie veku pre účasť v  referendách o zmenách ústavy z 20 na 18 rokov. Táto zmena má začať platiť v roku 2018.

Viac o téme: Volebné právoJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu