Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Česku a na Slovensku sa opäť šíri zabudnuté ochorenie: Hrôzostrašné následky nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA/BRATISLAVA - Čoraz viac ľudí do ambulancií lekárov prichádza s ochorením, ktoré malo byť už takmer 30 rokov minulosťou. Česi majú strach zo staronovej epidémie a Topky zisťovali, či sa infekčné ochorenie týka aj Slovákov.

České ministerstvo zdravotníctva chystá zmeny v očkovacom kalendári, informuje portál TN.cz. Naši západní susedia sú totiž znepokojení nadmerným výskytom mumpsu, proti ktorému sa už takmer 30 rokov očkuje. Len tento rok sa infekčným ochorením nakazilo viac ako tisíc ľudí.

ROZHOVOR Lekár vyvracia najväčšie mýty o očkovaní: Slováci riskujú životy detí aj bielidlami!

Problémom je, že ochorením  sa, paradoxne, nakazili aj očkovaní pacienti. Počet nakazených stúpol oproti minulému roku asi o päťnásobok. Vysvetlením je podľa odborníkov slabšia účinnosť očkovania a české ministerstvo zdravotníctva navrhuje upraviť očkovací plán a preočkovávať deti až po druhom roku života, aby sa predĺžila ich imunita.

Na toto pred dovolenkou nezabudnite, radí skúsený lekár: Choroby, ktorým vieme zabrániť!

Ako pre Topky uviedla Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, „od druhého polroka 2013 prebieha epidémia mumpsu na východnom Slovensku (v Košickom a v Prešovskom kraji), a to najmä u obyvateľov marginalizovaných skupín populácie. Dôvodom šírenia ochorenia je predovšetkým nedodržiavanie nariadenej izolácie v domácom prostredí.“

Kedysi nakazení často strácali sluch

Drobová ďalej spresnila, že mumps je infekčné ochorenie spôsobené vírusom parotitídy a prenáša sa vzduchom, teda kvapôčkami alebo slinami chorých. Nákaza sa prejavuje zápalom príušných slinných žliaz, horúčkou, malátnosťou, bolesťami hlavy a svalov. „Najčastejšou komplikáciou u dospelých je zápal mozgových blán, mozgu alebo podžalúdkovej žľazy (pankreasu), ojedinele aj zápal srdcového svalu. Asi polovica prípadov infekcií u chlapcov – adolescentov prebieha so zápalom semenníkov, čo môže viesť k neplodnosti. V období pred zavedením povinného očkovania bol mumps častou príčinou trvalej straty sluchu,“ dodala.

Od začiatku roka 2016 sa na Slovensku celkovo vyskytlo 148 prípadov mumpsu, čo je priaznivejšia bilancia oproti minulému roku, keď bolo v rovnakom období roka hlásených až 400 prípadov nakazených. Drobová upozornila, že súčasná očkovacia vakcína je považovaná za účinnú. Navyše, očkovanie výrazne redukuje závažné sprievodné komplikácie ochorenia (napríklad hluchotu, zápal mozgových blán a zápal semenníkov).

V Česku a na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: OčkovanieMumps
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu