Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Špičkový slovenský lekár potvrdil fantastické správy o novom lieku na rakovinu

Výborné správy prichádzajú z amerického Chicaga. Zobraziť galériu (2)
Výborné správy prichádzajú z amerického Chicaga. (Zdroj: Royal Marsden Hospital)

BRATISLAVA - Dobré správy pokračujú! Po tom, čo sme zverejnili na Topkách fantastický pokrok v liečbe rakoviny pomocou imunoterapie, sa nádej pre chorých pacientov zväčšuje. Oslovili sme slovenskú zdravotnícku elitu v tomto odbore, aby nám povedala viac o novom vedeckom pokroku.

MUDr. Jozef Dolinský je klinický onkológ a riaditeľ Národného Onkologického Ústavu. V Chicagu, kde Americká spoločnosť klinickej onkológie organizuje výročnú konferenciu, na ktorej sa zúčastňujú špičkové mozgy planéty, prichádzajú výborné správy. Exkluzívne pre Topky prehovoril podrobnosti o novej liečbe pomocou imunoterapie.

Predvčerom sme informovali, že vedci sú na najlepšej ceste získať nové lieky v boji proti smerteľnej rakovine. Ako sme ďaleko od aplikovania týchto výsledkov do praxe? "Nový liek nivolumab čaká v rámci štandardného postupu na definitívne potvrdenie registrácie Európskou liekovou agentúrou (EMEA). Je to otázka niekoľkých týždňov, príp. niekoľko málo mesiacov," zareagoval Jozef Dolinský prostredníctvom vedúcej tlačového odboru Viktórie Vasilenkovej.

Riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) a primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie (OACH) Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.
Zobraziť galériu (2)
Riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) a primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie (OACH) Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.  (Zdroj: SITA)

Naštartovanie imunitného systému

Špičkového odborníka sme sa aj pýtali, ako presne tento druh liekov funguje. "Zahŕňa látky, ktorých primárnym mechanizmom účinku je bojovať spolu s telu vlastným imunitným systémom proti nádorovým bunkám. Pre porovnanie, kým chemoterapia ničí nádorové bunky priamo, pri imunoterapii sa tak deje nepriamo, naštartovaním vlastného imunitného systému, ktorý následne likviduje rakovinové bunky," prezradil doktor Dolinský.

Nádor pre liečbou (naľavo), nádor po liečbe (napravo)
Zobraziť galériu (2)
Nádor pre liečbou (naľavo), nádor po liečbe (napravo)  (Zdroj: Royal Marsden Hospital)

Otázkou je finančná náročnosť tohto lieku. Jeho cena by sa pohybovala v desiatkach, ba možno v stovkách tisícok eur. Je taktiež otázne, či by ho poisťovne preplácali. No liečba pomocou imunoterapie nepovedala zrejme posledné slovo a pomocou nej sa uzdraví v budúcnosti nejeden pacient.

Inovatívny postup v liečbe nádorov

Liečba imunoterapiou má veľmi dlhú tradíciu a jej potenciál ukáže až dlhodobejšia prax. "Imunoterapia (ako taká) má dlhoročnú históriu (viac ako 100 rokov). Spomínané nové lieky (nivolumab a ipilimumab) predstavujú inovatívny postup v liečbe nádorov, v rámci konceptu imuno-onkológie, ktorého naplnenie potenciálu ukáže dlhodobejšia prax," dodal pre Topky Dolinský.

Ministerstvo neeviduje žiadosť o kategorizáciu liekov

Pýtali sme sa aj ministerstva zdravotníctva, či eviduje prichádzajúce nové lieky. "Ministerstvo zdravotníctva SR momentálne neeviduje žiadosť o kategorizáciu uvádzaných liekov," povedal pre Topky hovorca ministerstva zdravotníctva.

Mladá žena pocítila na vlastnej koži, akú silu má rakovina! Prečítajte si na Vyšetrení o hrozivých následkoch, ktorým čelila kvôli neprekonateľnej túžbe po hnedej pokožke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu